Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Αργεντινή: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στο G20 & το ΔΝΤ (+fotos)



Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που αντιτίθενται στη Σύνοδο Κορυφής των G20 πλημμύρισαν το κέντρο του Μπουένος Άιρες. Αριστερές οργανώσεις, Συνδικάτα και μαζικές οργανώσεις, πορεύτηκαν έως την Πλατεία Dos Congresos, περνώντας δίπλα από τους σιδερένιους φράκτες που φρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις καταστολής.


Τεταμένη ηρεμία είναι ο όρος που μπορεί να περιγράψει το κλίμα που υπήρχε στο χώρο τερματισμού της πορείας, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν ένα ομοίωμα του Ντόναλν Τραμπ. Πριν την πορεία, έγιναν έξι συλλήψεις διαδηλωτών, οι οποίοι – σύμφωνα με την αστυνομία – έφεραν βόμβες μολότοφ.

Η διαδήλωση ξεκίνησε με μία εκδήλωση του Μετώπου της Αριστεράς και των Εργατών (FIT) όπου διαβάστηκε μια καταγγελία για “την προσπάθεια του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι να αξιοποιήσει τη Σύνοδο των G20 για να εξαπολύσει εκ νέου μια επίθεση σε βάρος των εργαζομένων” και καταγγέλθηκε επίσης η σύλληψη του Γκιγιέρμο Πιστονέσι, του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PST) και εθνικού ηγέτη του Μετώπου της Αριστεράς και των Εργατών (FIT).

Τα συνθήματα της πορείας ήταν "Όχι στην G20". "Κάτω η συμφωνία Μάκρι - ΔΝΤ". "Έξω ο Τραμπ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές ηγέτες". "Εξω ο Μπολσονάρο", "Να μην πληρωθεί το εξωτερικ'ο χρέος", "Όχι στην προσαρμογή, την παράδοση και την καταστολή" καθώς και συνθήματα κατά της αστυνομίας. 

Οι οργανώσεις που συμμετείχαν στην πορεία ήταν: FIT, PTS, Εργατικό Κόμμα (PO), Σοσιαλιστική Αριστερά, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κίνημα (MST), Συνομοσπονδία Εργατών της Αργεντινής (CTA) Ανεξάρτητη Ένωση Εργαζομένων στο Δημόσιο, Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (RCP), Κίνημα Εβίτα, κ.α.

Πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων οι Myriam Bregman, Nicolás del Caño, Nora Cortiñas, Néstor Pitrola, María del Cármen Verdú, Hugo Godoy, Claudio Lozano και Alejandro Bodart βρέθηκαν στην κεφαλή της πορείας.