Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Ο ELN ανακοίνωσε εκεχειρία στην Κολομβία λόγω των εορτών

Πηγή: Cubadebate.cu

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) της Κολομβίας ανακοίνωσε την Δευτέρα παύση των ένοπλων επιχειρήσεων στο πλαίσιο των εορτασμών των Χριστουγέννων.

Μέσα από δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή πύλη του ELN Voces, η αντάρτικη ομάδα ανέφερε ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει από τις 23 Δεκέμβρη έως τις 3 Γενάρη με σκοπό να «συμβάλει σε ένα κλίμα ηρεμίας τα Χριστούγεννα και το νέο έτος».


Η κεντρική διοίκηση των ανταρτών υπογράμμισε ότι σκοπός τους ήταν να δώσουν συνέχεια στο διάλογο που ξεκίνησε στην Αβάνα, και ζήτησε από τον πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, να στείλει τους αντιπροσώπους του στην πρωτεύουσα της Κούβας.

«Πρόεδρε Ντούκε, η εγκατάλειψη των οδών και προσπαθειών του διαλόγου και της ειρήνης επιδεινώνει την κολομβιανή κρίση, διότι θα καταλήξει να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από την FARC (Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη των Κοινών)».

Οι Κολομβιανοί αντάρτες δήλωσαν ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.

Επανέλαβαν ότι δεν θα φύγουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη συνέχεια της διαδικασίας των συνομιλιών, σύμφωνα με την καθιερωμένη ατζέντα, με τη συμμετοχή της κοινωνίας και την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας.

O ELN επανήλθε με σκοπό να συμφωνηθεί μια νέα διμερής εκεχειρία.

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, ίσχυσε διμερής εκεχειρία 101 ημερών, μεταξύ 1 Οκτώβρη 2017 και 9 Γενάρη 2018.

Ο διάλογος για την ειρήνη μεταξύ των αντιμαχόμενων κομμάτων διακόπηκε από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή κυβέρνηση στις 7 Αυγούστου.

Ο Ντούκε έχει θέσει ως όρο για τη συνέχεια της εκεχειρίας η αντάρτικη ομάδα να αποποιηθεί τις απαγωγές και τις ένοπλες επιχειρήσεις της που χαρακτηρίζει ως εγκληματικές δραστηριότητες.

O ELN θεωρεί ότι η κυβέρνηση παρεμποδίζει την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στην ένοπλη σύγκρουση, επιβάλλοντας προϋποθέσεις για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.