Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Λιγότερο από 10% των θέσεων των Κουβανών γιατρών στη Βραζιλία καλύφθηκε από Βραζιλιάνους

Πηγή: Cubadebate.cu
του Sergio Alejandro Gómez

Λιγότερο από το 10% των Βραζιλιανών γιατρών που υπέγραψαν για να καλύψουν τις κενές θέσεις των Κουβανών επαγγελματιών στο πρόγραμμα Más Médicos, εμφανίστηκαν στις θέσεις εργασίας τους, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας.

Το διάταγμα της πρόσκλησης που ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου για να αντικαταστήσει τους περισσότερους από 8.500 γιατρούς από την Κούβα είχε καταφέρει να αντικαταστήσει το 97,8% (8.319) των θέσεων, σύμφωνα με στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα.


Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να διαβεβαιώσει ότι εγγυάται την αντικατάσταση των Κουβανών γιατρών και την συνέχεια του προγράμματος.

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μόνο 738 Βραζιλιάνοι γιατροί εμφανίστηκαν στους χώρους εργασίας τους, που ισοδυναμούν με 8,9% συμμετοχή.

Στη γειτονιά Κοσμόπολις, στο εσωτερικό του Σάο Πάολο, από τους επτά που εγκρίθηκαν από τη νέα πρόσκληση, μόνο τρεις εργάζονται. Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο, τρεις εγκατέλειψαν πριν αναλάβουν και ένας δεν εμφανίστηκε καν.

Οι νέοι συμβεβλημένοι πρέπει να εμφανιστούν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου στους δήμους προορισμού τους, αλλά οι αρχές υγείας της Βραζιλίας έχουν δείξει σκεπτικισμό σχετικά με τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης των κενών θέσεων.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Δημοτικών Γραμματειών Υγείας (Conasems) της Βραζιλίας, Μάουρο Ζουνκέιρα, προειδοποίησε πρόσφατα ότι τουλάχιστον 611 πόλεις θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς γιατρούς με την αποχώρηση των Κουβανών από το Más Médicos, ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε το 2013 από την κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος για να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη στους φτωχότερους και πιο απομακρυσμένους δήμους της Βραζιλίας.

Ο Ζουνκέιρα είπε ότι η χώρα δύσκολα θα μπορέσει να αντικαταστήσει όλους τους Κουβανούς επαγγελματίες με Βραζιλιάνους στις πόλεις αυτές.

Οι Κουβανοί γιατροί ήταν οι μόνοι που δέχτηκαν να πάνε στις πιο απομακρυσμένες, απομονωμένες ή φτωχές πόλεις της χώρας, δεδομένου ότι οι Βραζιλιάνοι προτιμούν να αναζητούν εργασία στις μεγάλες πόλεις, εξήγησε.

Οι Κουβανοί αντιπροσώπευαν περισσότερους από τους μισούς επαγγελματίες που προσλήφθηκαν στο Más Médicos, αλλά οι απειλές και οι προκλήσεις του Μπολσονάρου οδήγησαν τις κουβανικές αρχές να τερματίσουν τη συμμετοχή τους και να ανακαλέσουν τους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Conasems, περίπου 28 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι θα μείνουν χωρίς κάλυψη υγείας μετά την αποχώρηση των Κουβανών γιατρών.