Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ο Ρότζερ Γουότερς σε επίσκεψη στην ισημερινή Αμαζονία κατά της Chevron

Πηγή: Telesurtv.net

Ο βρετανός τραγουδιστής Ρότζερ Γουότερς, κοινωνικός ακτιβιστής και ιδρυτής του ιστορικού ροκ συγκροτήματος Πινκ Φλόιντ, έφτασε στο Εκουαδόρ τη Δευτέρα στα πλαίσια της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική "Us + Them" και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να επισκεφθεί την πόλη Λάγο Άγριο στην Ισημερινή Αμαζονία.

Ο Waters υπερασπίζεται κοινωνικούς σκοπούς όπως ο παλαιστινιακός αγώνας κατά των ισραηλινών οικισμών, καθώς και η ελευθερία του πρώην Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Τώρα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο έδαφος του Εκουαδόρ, επιβεβαιώνει την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πετρελαϊκή εκμετάλλευση της αμερικανικής εταιρείας Chevron, μεταξύ 1964 και 1990.


"Έχω την τιμή να έρχομαι στο Εκουαδόρ για να δω την περιβαλλοντική ζημιά από πρώτο χέρι και να ακούσω τους αδελφούς και τις αδελφές μου στον Αμαζόνιο που έχουν αντιμετωπίσει ένα πραγματικό επιχειρηματικό τέρας στην Chevron", δήλωσε ο Γουότερς.

Ο βρετανός τραγουδιστής τόνισε την περιβαλλοντική ευθύνη που αντιπροσωπεύει η εκμετάλλευση της Chevron στην περιοχή, και απαιτεί από την πολυεθνική να κάνει διορθωτικές δράσεις.


"Η Chevron πρέπει να καθαρίσει την καταστροφή που προκάλεσε στο Εκουαδόρ και να το κάνει άμεσα. Οι μέτοχοι της Chevron πρέπει να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και να ενεργήσουν για να καταστήσουν τη διοίκηση της Chevron υπεύθυνη για την τοξική μόλυνση και για τις προσπάθειες να ξεφύγει από τις δικαστικές διώξεις».
Η επίσκεψη του Βρετανού ακτιβιστή παραλίγο να ακυρωθεί από την προσπάθεια απαγόρευσης της κυβέρνησης αυτής της χώρας, σύμφωνα με τον Steven Donziger, δικηγόρο υπεράσπισης της υπόθεσης των ιθαγενών του Εκουαδόρ κατά της Chevron. Ωστόσο, το ζήτημα λύθηκε για να επιτρέψει την άφιξη των Waters στη νοτιοαμερικανική Αμαζονία.