Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Ατίλιο Μπορόν: «Η κοινή γνώμη είναι μεθυσμένη, δηλητηριασμένη από τα ΜΜΕ»

Πηγή: realpolitik.com.ar
του Alejandro Costanzo

Ο πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Ατίλιο Μπορόν συζήτησε με το ραδιόφωνο REALPOLITIK (www.realpolitik.fm) για την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού στην περιοχή και το πρώτο παγκόσμιο φόρουμ για την κριτική σκέψη. «Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι πραγματικά η αρχή ενός μεγάλου κύκλου κυριαρχίας της δεξιάς και των συντηρητικών ή νεοφασιστικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική», ισχυρίστηκε.

RP - Πώς βλέπετε την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού στην περιοχή;

Ο Άλβαρο Γκαρδία Λινέρα [1] δήλωσε ότι θα είναι μια καλοκαιρινή νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πιστεύει, κι εγώ συμφωνώ, ότι αυτή είναι πραγματικά η αρχή ενός μεγάλου κύκλου κυριαρχίας της δεξιάς και των συντηρητικών ή νεοφασιστικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.
 

Το αποκλείω ως κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί, γιατί ο κόσμος κοινωνιολογικά είναι ένας κόσμος όπου κυριαρχούν οι πιθανότητες και όχι οι απόλυτες βεβαιότητες, επομένως έτσι προκύπτει ένα φαινόμενο τύπου Μπολσονάρου ή σε άλλες χώρες και ο κύκλος γίνεται πιο μεγάλος· Αλλά δεν υπάρχουν οι συνθήκες, λόγω των εγγενών περιορισμών αυτής της διαδικασίας, που ήδη απέτυχε δύο φορές στη Λατινική Αμερική. Στην Αργεντινή με τη στρατιωτική δικτατορία και στη δεκαετία του '90 με την περίοδο Μένεμ [2]. Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε σήμερα ότι αυτό που απέτυχε δύο φορές δεν θα αποτύχει για τρίτη φορά.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι συνθήκες είναι τώρα πιο δυσμενείς από ότι ήταν πριν από 25 χρόνια, η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση το πιο πιθανό είναι να ανατραπεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Άλβαρο μίλησε για μια καλοκαιρινή νύχτα, που δεν κινδυνεύει να γίνει ένας κύκλος που ξεκινά και θα μπορούσε να κρατήσει είκοσι χρόνια, όσο έχει διαρκέσει πάνω κάτω ο προοδευτικός κύκλος στη Λατινική Αμερική.

RP - Υπάρχει μια αναδιάταξη της δεξιάς όσον αφορά τον τρόπο πρόσβασης στην εξουσία σε σχέση με τη δημοκρατία, τον τρόπο αντιπαράθεσης με πρώην προέδρους ή πρώην αξιωματούχους για να αποδείξει ποιος έχει την εξουσία. Αυτή η μεθόδευση γίνεται αντιληπτή από την κοινωνία;
 
Πιστεύω ότι δεν είναι πολύ αντιληπτό. Η κοινή γνώμη είναι μεθυσμένη, δηλητηριασμένη από τα μέσα ενημέρωσης, καθόλη τη διάρκεια αυτής της καμπάνιας χρήσης μεταδεδομένων [3] για να μπορούν να στείλουν πολύ πιο αποτελεσματικά μηνύματα, ικανά να αλλάξουν τις συμπεριφορές και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων. Πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι τελικά σκέφτονται "σίγουρα κάτι θα έχουν κάνει". Αυτό το έλεγε πολύς κόσμος στην Αργεντινή όταν έβλεπε να συλλαμβάνουν ένα άτομο στο δρόμο και η πρώτη αντίδραση ήταν «κάτι θα έχει γίνει». Μια αντίδραση εμπνευσμένη από το φόβο, από τον τρόμο, παρά από την αλήθεια που είναι πολύ σημαντική και για αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί ανάμεσα μας. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι δυστυχώς το πιστεύουν.

RP.- Είναι τα μέσα ενημέρωσης ένας σημαντικός παράγοντας για την έλευση αυτών των κυβερνήσεων;

Οι άνθρωποι πίστευαν στη Βραζιλία ότι το Εγχειρίδιο Σεξουαλικής Αγωγής, όπως αυτό που έχουμε εδώ στην Αργεντινή με το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Σεξουαλικής Εκπαίδευσης, που προτάθηκε από το Κόμμα Εργατών (ΡΤ) και τον Χαντάντ, ότι στη νέα κυβέρνηση το εγχειρίδιο αυτό θα δίδασκε στα κορίτσια πώς να κάνουν έρωτα με τους γονείς τους και επιπλέον θα ερχόταν με πορνογραφικές εικονογραφήσεις. Όταν οι τύποι του ΡΤ πήγαν να ρωτήσουν τους ανθρώπους από τις φαβέλες, πίστευαν ότι ήταν πολύ πιθανό αυτό να εφαρμοστεί. Ήταν μια εντυπωσιακή συκοφαντία και όμως οι άνθρωποι το πίστευαν.

Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης είναι πολύ ισχυρότερα, δεδομένου ότι έχουν μια διείσδυση στο υποσυνείδητο επίπεδο του βαθύτερου τμήματος του εγκεφαλικού φλοιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δημοσκοπήσεις αποτυγχάνουν σε όλο τον κόσμο, γιατί προκαλούν το άτομο να απαντήσει «ναι, πιστεύω αυτό», αλλά αυτό που προκαλεί τη συμπεριφορά είναι κάτι πολύ πιο πρωτόγονο και εξαιτίας του σου ψηφίζουν τον Μπολσονάρου.

Βρισκόμαστε σε μια νέα τεχνολογική εποχή, την εποχή της νευροπολιτικής. (www.REALPOLITIK.com.ar)

(Η συνέντευξη δόθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Σου την οφείλω» που μεταδίδεται από Δευτέρα ως Παρασκευή μεταξύ 14.00 και 16.00 από το RADIO REALPOLITIK.) 





[1] Álvaro García Linera (1962) αντιπρόεδρος της Βολιβίας από το 2006 και διανοούμενος.
[2] Carlos Menem (1930). Πρόεδρος της Αργεντινής (1989-1999). Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής έλαβε χώρα όργιο διαφθοράς που προκάλεσε εν πολλοίς της οικονομική κρίση του 2001-2002.
[3] Τα μεταδεδομένα είναι δεδομένα τα οποία περιγράφουν άλλα δεδομένα. Κατά κανόνα, ένα σύνολο μεταδεδομένων περιγράφει ένα άλλο σύνολο δεδομένων, το οποίο αποτελεί μια πηγή. (Βικιπαίδεια)