Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Τοπικοί φορείς της Βραζιλίας διαμαρτύρονται γα τη στάση Μπολσονάρου κατά της ιατρικής συνεργασίας με την Κούβα

Το Εθνικό Συμβούλιο Δημοτικών Γραμματειών Υγείας (CONASEMS) και το Εθνικό Μέτωπο των Δημάρχων (FNP) εκφράζουν τη λύπη τους για την διακοπή της τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Παναμερικανικής Οργάνωση Υγείας (OPS) και της κυβέρνησης της Κούβας, που επέτρεψε την εργασία περίπου 8.500 γιατρών στο Πρόγραμμα «Περισσότεροι Γιατροί» (Más Médicos). Με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας της Κούβας, που ανακοινώθηκε αυτή την Τετάρτη, να ακυρώσει την συνεργασία, περισσότερα από 29 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι θα μείνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Οι Κουβανοί σήμερα αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς γιατρούς του προγράμματος. Ως εκ τούτου, η ξαφνική κατάργηση αυτών των συμβάσεων προκαλεί ένα καταστροφικό σενάριο σε τουλάχιστον 3.243 δήμους. Από τους 5.570 δήμους της χώρας, 3.228 (79,5%) έχουν μόνο γιατρό από το πρόγραμμα και το 90% των ιατρικών επισκέψεων του ιθαγενούς πληθυσμού γίνονται σε επαγγελματίες από την Κούβα.



Επιπλέον, το Más Médicos χαίρει ευρείας αποδοχής από τους χρήστες, το 85% λέει ότι η υγειονομική περίθαλψη βελτιώθηκε με το πρόγραμμα. Στους δήμους, είναι επίσης δυνατό να εξακριβωθεί η μεγαλύτερη παραμονή αυτών των επαγγελματιών στις ομάδες για την υγεία της οικογένειας και η ενσωμάτωσή τους στην περιοχή όπου έχουν τοποθετηθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα είναι μια κατάκτηση των βραζιλιάνικων δήμων, ως απάντηση στην εκστρατεία «Πού είναι ο γιατρός», υπό την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου των Δημάρχων το 2013. Με την ευκαιρία αυτή, οι δήμαρχοι απέδειξαν την δυσκολία πρόσληψης και τοποθέτησης επαγγελματιών υγείας στο εσωτερικό της χώρας και στην περιφέρεια των μεγάλων πόλεων.

Με την αποστολή να εργαστεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη των ασθενειών, η απότομη διακοπή της συνεργασίας με την κυβέρνηση της Κούβας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, αυξάνοντας τις ανάγκες ιατρικών επισκέψεων στα δίκτυα δευτεροβάθμιας περίθαλψης και μεγάλη πολυπλοκότητα, καθώς και την επιδείνωση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Για τη λεγόμενη G100 (ομάδα πιο πυκνοκατοικημένων πόλεων με υψηλή κοινωνικοοικονομική ευπάθεια) η κατάσταση είναι ακόμη πιο καταστροφική. Με στόχο τη μείωση της έλλειψης βασικών υπηρεσιών περίθαλψης σε αυτές τις πόλεις, η G100 χρησιμοποιείται ως βάση για να δοθεί προτεραιότητα στην υποδοχή αυτών των επαγγελματιών.

Γι’ αυτό, CONASEMS και FNP προειδοποιούν την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση για την επικείμενες και ανεπανόρθωτες βλάβη στην υγεία του πληθυσμού, ακόμα και για το τμήμα που δεν εξυπηρετείται από το πρόγραμμα «Περισσότεροι Γιατροί».

Ως εκ τούτου, και οι δύο φορείς ζητούν την επανεξέταση της θέσης της νέας κυβέρνησης, η οποία έχει δηλώσει δραστικές αλλαγές στους κανόνες του προγράμματος, κάτι που ήταν καθοριστικό για την απόφαση της κυβέρνησης της Κούβας. Με ένδειξη κατεπείγοντος, προτείνουν την διατήρηση των σημερινών όρων της σύμβασης, που ανανεώθηκαν το 2016 από την κυβέρνηση του Μισέλ Τεμέρ, και εγκρίθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2017.

Η απότομη ακύρωση των υφιστάμενων συμβάσεων θα σημαίνει μια σκληρή επίπτωση σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ειδικά για τους φτωχότερους. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τη συνταγματική αρχή της καθολικοποίησης του δικαιώματος στην υγεία, ούτε να συμφωνήσουμε με αυτή την οπισθοδρόμηση.

Εθνικό Συμβούλιο Δημοτικών Γραμματειών Υγείας (CONASEMS)
Εθνικό Μέτωπο Δημάρχων (FNP)