Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Αγρότες χωρίς γη: H νίκη μας στη Βραζιλία αντιπροσωπεύει τη νίκη των προοδευτικών όλου του κόσμου (+video)


Αλέιδα Γκεβάρα: "Δεν θα τους αφήσουμε να σκοτώσουν ξανά τον Che".

O Ζιλμάρ Μάουρο, μέλος της εθνικής ηγεσίας της οργάνωσης “Αγρότες χωρίς γη” (MST), σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εξηγεί τη θέση του κινήματος για τις εκλογές στη Βραζιλία. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η εκλογική μάχη στη Βραζιλία θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, μεταξύ του ακροδεξιού υποψήφιου Ζαϊρ Μπολσονάρο του Φιλελεύθερου Κοινωνικού Κόμματος (PSL) και του Φερνάντο Χαντάντ, υποψηφίου του Κόμματος των Εργατών (PT), ο οποίος αντικαθιστά τον Λούλα, που ως πολιτικός κρατούμενος, εμποδίστηκε να είναι υποψήφιος από το Εκλογικό Δικαστήριο της Βραζιλίας. 

Με δεδομένο αυτό το σενάριο, το Κίνημα Αγροτών χωρίς Γη (MST), έδωσε την περασμένη Τετάρτη στη δημοσιότητα ένα βίντεο που διατυπώνει τη θέση του για τις προσεχείς εκλογές, των οποίων ο πρώτος γύρος διεξάγεται την προσεχή Κυριακή, όπου 147,3 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι καλούνται να εκλέξουν τα κοινοβουλευτικά σώματα, τους κυβερνήτες και τον Πρόεδρο. Ο δεύτερος γύρος που θα διεξαχθεί μόνο για τι περιπτώσεις των κυβερνητών και του Προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου. 

Στο βίντεο, ο Ζιλμάρ Μάουρο, από την εθνική ηγεσία του MST, αναλύει τι ακριβώς διακυβεύεται στην εκλογική μάχη - “Από τη μία πλευρά, ένα φασιστικό έργο και την άλλη,ένα προοδευτικό έργο” - τις επιπτώσεις για τη χώρα και για τη Λατινική Αμερική, την υπεράσπιση της ελευθερίας του Λούλα και την υποστήριξη του Φερνάντο Χαντάντ. 

Αναφέρθηκε επίσης στην κινητοποίηση γυναικών κατά του Μπολσονάρο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (29/9) και στην επίσκεψη της Αλέιδα Γκεβάρα στη Βραζιλία, η οποία σε μια συζήτηση των λαϊκών κινημάτων στο Σάο Πάολο δήλωσε: "Στις 7 αυτού του μήνα είναι οι εκλογές στη Βραζιλία, στις 8 είναι η επέτειος του θανάτου του πατέρα μου. Δεν θα τους αφήσουμε να σκοτώσουν ξανά τον Che".