Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις πράξεις βίας στις βραζιλιάνικες εκλογές

Πηγή: lula.com.br

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή στη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε πράξεις βίας στις εκλογές της Βραζιλίας και «βαθιά ανήσυχη» για το κλίμα εχθρότητας. Ο διεθνής οργανισμός κάλεσε τους εθνικούς πολιτικούς ηγέτες να καταδικάζουν ρητά τέτοιες πράξεις. 

Το ακριβές κείμενο διατυπώνει:
Καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας, και ζητούμε άμεση, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα για τέτοιες πράξεις. Ο βίαιος και εμπρηστικός λόγος κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών, ιδιαίτερα εναντίον ΛΟΑΤΚΙ, γυναικών, αφρικανικής καταγωγής πολιτών και όσων έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις, είναι βαθιά ανησυχητικός, ιδιαίτερα με δεδομένες τις αναφορές για βία εναντίον τέτοιων ατόμων.

Καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες και όλους όσοι έχουν επιρροή να καταδικάσουν δημόσια κάθε μορφή βίας κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης προεκλογικής περιόδου, και να καλέσουμε όλες τις πλευρές να εκφραστούν ειρηνικά, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων.

Ακόμη σχετικά με τις εκλογές στη Βραζιλία, αξίζει να θυμηθούμε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε εκδώσει δύο έγγραφα που ζητούσαν στο Βραζιλιάνικο κράτος να εγγυηθεί τη συμμετοχή του πρώην Προέδρου Luiz Inacio Lula da Silva ως υποψήφιου, διασφαλίζοντας τα πολιτικά του δικαιώματα. Η απόφαση δεν υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας.