Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Καμίλο, εδώ είναι η Κούβα (Φωτορεπορτάζ)

Πηγή: www.granma.cu
Fotos: Ismael Batista

Ολόκληρη η χώρα θυμάται και τιμά την 59η επέτειο του χαμού του Κομαντάντε Καμίλο Σιενφουέγος Κοριαράν.

Η Μαλεκόν της Αβάνας είναι σήμερα μια θάλασσα λουλουδιών. Όπως κάθε χρόνο σαν σήμερα, χιλιάδες μπουκέτα λουλούδια, λευκά τριαντάφυλλα και γλαδιόλες, στολίζουν τις ακτές και ένα ολόκληρο νησί θυμάται την απώλεια του Καμίλο Σιενφουέγος.



Πενήντα εννέα χρόνια μετά την εξαφάνισή στη θάλασσα του αεροσκάφους Cessna 310 No. 53 χωρίς κανένα ίχνος, ο λαός δεν τον ξεχνά. Η Κούβα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που θυμάται τους ήρωές της με τόσο ευγενή τρόπο.Από νωρίς το πρωί, παιδιά, δάσκαλοι, οικογένειες, έφτασαν στην ακτή γεμάτoι προσφορές για τον ήρωα του Yaguajay σε μια εκδήλωση σεβασμού και αγάπης. Αν και είναι Παρασκευή 26 Οκτωβρίου και η επέτειος του θανάτου του θα γιορταστεί αύριο, η παράδοση αυτή πρωτοβουλία αυτή που γεννήθηκε σε χώρους δουλειάς και σπουδών, έγινε παράδοση να πραγματοποιείται σε κανονική εργάσιμη ημέρα.  





Γι 'αυτό και το απόγευμα, νέοι και φοιτητές των διαφόρων σχολών, πρώην μαχητές και  οι αρχές,  συγκεντρώθηκαν μπροστά στην εικόνα του "Señor de la Vanguardia"  που κοσμεί την πρόσοψη του Υπουργείου Συγκοινωνιών από το 2009  για να αποτίσουν  φόρο τιμής ,με μια πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση.


Ο λαός της Κούβας κρατά ζωντανή την παρουσία του Καμίλο Σιενφουέγος  για την ταπεινότητα και το χαμόγελό του. Ήταν θαρραλέος, ριψοκίνδυνος, υπερασπιστής του καλού, ένας ακούραστος εργάτης, ένας άνθρωπος της δράσης και της σκέψης, ένα παράδειγμα για να το ακολουθήσουμε, είπε ο νεαρός Άριαν Μανσάνο, φοιτητής της στρατιωτικής σχολής που φέρει το όνομα αυτού του ήρωα, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης .


Στο τέλος της τελετής, μια θάλασσα ανθρώπων έκανε την παραδοσιακή πορεία προσκύνημα στη Μαλεκόν (μώλος) της πρωτεύουσας , συνοδευόμενη από την επίσημη μπάντα του Γενικού Επιτελείου των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εσωτερικών.


Από την όρια της πόλης της Αβάνας και το τείχος της Μαλεκόν, η θάλασσα φαίνεται όμορφη. Την κοσμούν τα λουλούδια,τα παιδιά που πάνε χέρι-χέρι με τους γονείς και τους παππούδες τους, δύο νέοι που κρατούν μια τεράστια φωτογραφία του Καμίλο στο πλήθος ...