Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Δήλωση του κουβανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη δυσφημιστική καμπάνια των ΗΠΑ κατά της Κούβας στον ΟΗΕ

Πηγή: Cuba Minrex/Granma

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την δυσφημιστική καμπάνια ενάντια στη Κούβα στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου, από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως ήδη έχει σημειωθεί, αυτή η ενέργεια εγγράφεται στην ακολουθία δηλώσεων ενάντια στη χώρα μας που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, που δείχνουν μία αυξανόμενη εχθρότητα προς τη Κούβα και την Κουβανική Επανάσταση.


Προκαλεί την προσοχή ότι συμβαίνει μόνο δύο εβδομάδες πριν την ψηφοφορία από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ του σχεδίου ψηφίσματος με τίτλο “Ανάγκη να μπει τέλος στον οικονομικό εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στη Κούβα”.


Αυτό το είδος ενεργειών επιδιώκει ως αντικειμενικό στόχο την κατασκευή προσχημάτων για την διατήρηση και σκλήρυνση του αποκλεισμού, που αποτελεί μία μαζική, κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Κουβανών.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει κανένα ηθικό κύρος να ασκεί κριτική στη Κούβα.

Αντί να ανησυχεί για τους υποθετικούς “πολιτικούς κρατούμενους” που, όπως ισχυρίζεται, υπάρχουν στη Κούβα, θα έπρεπε να το κάνει για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στη δική της χώρα. Στην δική μας χώρα δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι από την ίδια τη νίκη της Επανάστασης το 1959.

Δεν μπορεί να μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία μία χώρα της οποίας το εκλογικό σύστημα είναι διεφθαρμένο από φύση του και έχει μία κυβέρνηση εκατομμυριούχων, για την εφαρμογή άγριων μέτρων κατά των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος, των φτωχών, των μειονοτήτων και των μεταναστών. Μία χώρα όπου, στις εκλογικές εκστρατείες και τις πολιτικές διαδικασίες, δεν υπάρχουν ηθικά όρια, προωθείται το μίσος, η διαίρεση, ο εγωισμός, η συκοφαντία, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και το ψέμα. Στην οποία το χρήμα και τα εταιρικά συμφέροντα είναι αυτά που ορίζουν ποιος θα εκλεγεί.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στερούνται το δικαίωμα ψήφου εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών επειδή είναι φτωχοί. Σε εννέα Πολιτείες, δεν μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν νόμιμους λογαριασμούς ή δικαστικά πρόστιμα για πληρωμή. Στην Αλαμπάμα, περισσότερα από 100.000 άτομα με χρέη διαγράφηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους το 2017.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελούν χώρο των εταιρικών ελίτ. Μία εξαιρετικά μικρή ομάδα εταιρειών ελέγχει το περιεχόμενο που το κοινό καταναλώνει, ενώ ακυρώνει ή βάζει στο περιθώριο οποιαδήποτε άποψη ή διαφορετική γνώμη.

Είναι ντροπή στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου να υπάρχουν σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς φτώχειας. 18,5 εκατομμύρια σε ακραία φτώχεια και 5,3 εκατομμύρια σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Η ζωή των “αστέγων” είναι άθλια. Το 2016, 553.742 άτομα διανυκτέρευαν σε εξωτερικούς χώρους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πολιτικών έχει υπαγορευτεί από τα αποκαλούμενα “ειδικά συμφέροντα”, δηλαδή, το εταιρικό χρήμα. Η έλλειψη εγγυήσεων για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, οι περιορισμοί στην συνδικαλιστική οργάνωση και οι τρομερές διακρίσεις λόγω φύλου αποτελούν καθημερινές πρακτικές.

Οι γυναίκες πολίτες των ΗΠΑ υφίστανται σαφώς διακρίσεις στον χώρο εργασίας και εξακολουθούν να λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς από τους άνδρες για την εκτέλεση ίδιας εργασίας. Η φτώχεια, η υγεία και προβλήματα ασφάλειας των παιδιών είναι ανησυχητικά. Τα άτομα με αναπηρίες υφίστανται βίαιη κακοποίηση. Η σεξουαλική παρενόχληση και οι εκτεταμένες παραβιάσεις υποκινούν πολλαπλές καταγγελίες και διαμαρτυρίες. Οι δολοφονίες ατόμων ΛΟΑΤΚΙ αυξήθηκαν το 2017, σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενων διακρίσεων εις βάρος αυτής της ομάδας στην κρατική και ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μέσος πλούτος των λευκών οικογενειών είναι επτά φορές υψηλότερος από τον μέσο πλούτο των μαύρων οικογενειών. Περισσότερα από ένα στα τέσσερα μαύρα νοικοκυριά είχαν καθαρή περιουσία μηδενική ή αρνητική. Το ποσοστό ανεργίας των μαύρων είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των λευκών.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα έπρεπε να απαντήσει για τα 987 άτομα που πέθαναν το 2017 στα χέρια υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για την επιβολή του νόμου με τη χρήση πυροβόλων όπλων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι Αφροαμερικανοί, που αποτελούν το 13% του πληθυσμού, αντιπροσώπευαν το 23% των θυμάτων.

Υπάρχει μία συστηματική φυλετική διάκριση στην εφαρμογή του νόμου και στα δικαστικά όργανα. Οι μαύροι άνδρες παραβάτες καταδικάστηκαν, κατά μέσο όρο, σε ποινές που ήταν κατά 19,1% μεγαλύτερες, από τους λευκούς παραβάτες που βρίσκονταν σε παρόμοιες καταστάσεις.

Τα εγκλήματα μίσους με κίνητρο τη φυλή έφτασαν σε ύψη ρεκόρ τα τελευταία χρόνια και μόνο το 2016, αναφέρθηκαν συνολικά 6.121 εγκλήματα μίσους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα βίαια εγκλήματα έχουν αυξηθεί. Η κυβέρνηση αυτής της χώρας, στην υπηρεσία του λόμπι των όπλων, δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί αυτών, γεγονός που προκάλεσε μία συνεχή αύξηση των ανθρωποκτονιών, ακόμη και μεταξύ των εφήβων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να βάλουν τέλος στο χωρισμό οικογενειών μεταναστών, και στον εγκλεισμό εκατοντάδων παιδιών, ακόμη και σε κλωβούς, χωρίζοντας τα από τους γονείς τους.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες γυρίζουν τη πλάτη στους μηχανισμούς ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Κούβα διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο δραστηριότητας και συνεργασίας, το οποίο έχει κερδίσει σεβασμό στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού και μεταξύ των κρατών μελών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ήταν ο υποκινητής και υποστηρικτής των αιματηρών στρατιωτικών δικτατοριών στην περιοχή μας, με τη συνέργεια του OAΚ, έχουν κηρύξει την εγκυρότητα και την εφαρμογή του Δόγματος Μονρόε ως μέσου εξωτερικής πολιτικής, με πλήρη περιφρόνηση για τη Διακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης. 
Στο κουβανικό αρχιπέλαγος, οι μόνοι κρατούμενοι που στερούνται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους, βασανίζονται και περιορίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς νομική βάση, δικαστήρια ή δίκαιη δίκη, είναι αυτοί που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κρατάει στο κέντρο αυθαίρετης κράτησης και βασανιστηρίων στη Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο που κατέχει παράνομα μέρος της επικράτειας μας.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας της Επιτροπής Κοινωνικο-Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Μόνιμη Εκπρόσωπος της Κούβας, πρέσβης Αναγιάνσι Ροδρίγκεζ Καμέχο, παρουσίασε την καταγγελία αυτής της πρόκλησης που καταδικάστηκε επίσης από 11 χώρες. Η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο ECOSOC ήταν χωρίς επιχειρήματα και σε απόλυτη απομόνωση.

Το Συντονιστικό Γραφείο του Κινήματος των Αδεσμεύτων Χωρών, που συγκλήθηκε εκτάκτως, συνεδρίασε με την παρουσία 91 αντιπροσωπειών, εκ των οποίων οι 17 παρενέβησαν εκφράζοντας ρητή αντίθεση με τον συκοφαντικό ελιγμό.

Οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Βολιβίας, Νικαράγουας και Βενεζουέλας βρίσκονταν εκεί σε αλληλεγγύη με την Κούβα. Όπως παρατηρήθηκε στις τηλεοπτικές εικόνες, τα Κράτη μέλη και οι άλλοι επισκέπτες, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη φάρσα της Τρίτης, στην οποία μόλις μετά βίας συμμετείχαν “εκπρόσωποι” υποτιθέμενων “μη κυβερνητικών” οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών, και μια χούφτα μισθοφόροι που πληρώνονται από αυτό ή τα φερεφωνά τους.

Πήρε το λόγο σε αυτό το τσίρκο, η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο ECOSOC. Το “πάνελ” συντόνιζε ένας πρώην επικεφαλής του Τμήματος Συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αβάνα τη δεκαετία του '90, ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τους απάτριδες της λίστας μισθοδοσίας του Γραφείου Δημοκρατίας, Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Εργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ένα παράδειγμα του είδους των προσκεκλημένων, είναι δύο από τους μισθοδοτούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντικουβανική πολιτική τους, που χρησιμοποιήθηκαν μόνο ως “πανελίστες” στην “εκδήλωση”. Αυτοί διαχειρίζονται τις οργανώσεις “Ινστιτούτο Φυλής, Ισοτιμίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” και το “Κουβανικό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”. Η πρώτη αυτών των οργανώσεων έλαβε 290.000 δολάρια από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η δεύτερη 67.434 δολάρια, που προορίζονται για την ανατροπή της συνταγματικής τάξης στη Κούβα.

Και, δεν μπορούσε να λείπει από το σόου, ο υστερικός Γενικός Γραμματέας του ΟΑΚ ο οποίος έκανε ένα διάλειμμα στην προσωπική του εκστρατεία καταγγελιών και επιθέσεων ενάντια στην Μπολιβαριανή και Τσαβιστική Επανάσταση για να κάνει τουρισμό σε εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη.

Τηρώντας σχολαστικά τις απαιτήσεις που δημοσίευσε το Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσαν συμμετοχή 22 εκπρόσωποι από 9 μη κυβερνητικές οργανώσεις των ΗΠΑ που υποστηρίζουν το τέλος του αποκλεισμού και την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Κούβα. Περιέργως, όλες εκτός από μίας, παρεμποδίστηκαν να παρευρεθούν από τους μη δημοκρατικούς οικοδεσπότες. Άλλοι επισκέπτες εκδιώχθηκαν από την αίθουσα.

Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κατέληξαν να είναι πλειοψηφία από τους παρόντες, έδειχναν να το διασκεδάζουν ή να είναι παραιτημένοι, στην περίπτωση εκείνων που προορίζονταν να ευχαριστήσουν τους ιδιοκτήτες ή τους εκδότες της κερδοφόρας βιομηχανίας παραπληροφόρησης.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι η αντικουβανική “εκδήλωση” αυτή επιτράπηκε να λάβει χώρα στην κύρια έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να πραγματοποιηθεί την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ακριβώς από το κράτος που καταψηφίζει το ψήφισμα “Το δικαίωμα στην διατροφή” του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Γενικής Συνέλευσης.

Για να γίνει αυτό, έχουν παραβιαστεί οι κανόνες που διέπουν τη χρήση των αιθουσών και των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι καθιστούν σαφές ότι “μόνο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που συνάδουν με τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και δικαιολογούνται από τη συνάφειά τους με το έργο του Οργανισμού”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών θέλει να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών ως ιδιωτικό χώρο. Το Υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει ότι μία ενέργεια αυτού του είδους δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνάδει με τους σκοπούς και τις αρχές του Οργανισμού, ούτε έχει σχέση με το έργο του, όταν στρέφεται ειδικά κατά της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης ενός κράτους μέλους και στο πλαίσιο μιας εκστρατείας εχθρότητας και απειλών κατά της Κούβας, που έχει απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αιτείται με σεβασμό από τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών μια αυστηρή και επείγουσα έρευνα για το τι συνέβη, για της οποίας το αποτέλεσμα να ενημερώσει έγκαιρα και με τον κατάλληλο τρόπο στη Γενική Συνέλευση ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή αυτών των επιθετικών πράξεων κατά κυρίαρχων κρατών.