Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Nέα στοιχεία για τα βασανιστήρια στη φυλακή που διηύθυνε η σημερινή επικεφαλής της CIA


Πηγή: http://cubasi.cu

Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε εσωτερικές επικοινωνίες που αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων σε μια μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη την οποία διηύθυνε η σημερινή επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Τζίνα Χάσπελ

Η εφημερίδα είχε πρόσβαση σε στοιχεία που τεκμηριώνουν γεγονότα που συνέβησαν το επόμενο έτος των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ και που αποδεικνύουν ότι η CIA έκανε χρήση του “υποβρυχίου” (εικονικός πνιγμός) και άλλων τεχνικών βασανιστηρίων σε τουλάχιστον έναν υποτιθέμενο τρομοκράτη και με αυτόν τον τρόπο απέσπασε ελάχιστες ή καμία πληροφορία σε σχέση με κάποιο συμβάν. 


Στα τέλη Νοεμβρίου του 2002, σε μια μυστική φυλακή στην Ταυλάνδη οι ανακριτές της CIA απείλησαν έναν ύποπτο για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα ότι “θα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες της πλάνης του” και ενώ ο άνθρωπος έκλαιγε “εφαρμόστηκε η επεξεργασία νερού” (εικονικός πνιγμός), αναφέρει το μέσο. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, 11 άκρως απόρρητα μηνύματα την εποχή που η Χάσπελ διηύθυνε την βάση, παρέχουν κάποιες γραφικές λεπτομέρειες για τις τεχνικές που χρησιμοποίησε η υπηρεσία για να ανακρίνει με βαναυσότητα τους αιχμαλώτους της Αλ Κάιντα. 

Ο Τόμ Μπλάντον, διευθυντής του Εθνικού Αρχείου Ασφαλείας του Πανεπιστημίου George Washington, δήλωσε ότι ως επικεφαλής του χώρου, η Χάσπελ έγραψε ή επικύρωσε αυτά τα μηνύματα , τα οποία ήρθαν στην κατοχή μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με χρήση του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφορίας. 

Στα έγγραφα συμπεριλαμβάνεται η περίπτωση του Σαουδάραβα Αμπντ Αλ-Ραχίμ Αλ-Νασχίρι, κατηγορούμενο για την οργάνωση μιας βομβιστικής επίθεσης στο πλοίο  USS Cole του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στις ακτές της Υεμένης το 2000, τον οποίο οι ανακριτές ξύρισαν, τον έκλεισαν σε ένα κουτί και τον χτυπούσαν στον τοίχο. 

Παρά το γεγονός ότι αυτά τα υλικά έχουν πολλά διαγραμμένα στοιχεία δείχνουν ότι σύμφωνα με μια έκθεση του 2014 της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ο εικονικός πνιγμός και η βάναυση μεταχείριση του Νασχίρι απέδωσε ελάχιστες ή καμία νέα πληροφορία σχετικά με τα πραγματοποιηθείσες ή επικείμενες επιθέσεις. 

Αυτή τη χρονιά, κατά τη διάρκεια της ακρόασης για να αναλάβει την διεύθυνση της CIA η Χάμπελ υπεβλήθη σε ερωτήσεις για τη συμμετοχή της μετά τις επιθέσεις του 2001 σχετικά με τη χρήση "ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης"  οι οποίες θεωρούνται σήμερα βασανιστήρια. 

Απαντώντας τότε σε αυτές τις ερωτήσεις, η σημερινή διευθύντρια της CIA δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να επαναλάβει αυτές τις πρακτικές στην υπηρεσία και ότι “το ενισχυμένο πρόγραμμα ανάκρισης δεν ήταν κάτι που έπρεπε να είχε αναλάβει η CIA”. 

Οι Times υπενθύμισαν ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φλερτάρησε με την ιδέα της αναβίωσης του “υποβρυχίου” (εικονικός πνιγμός), επιμένοντας ότι “τα βασανιστήρια λειτουργούν” και ποτέ δεν έχει  καταγγέλει τις σκληρές τεχνικές που χρησιμοποιεί η CIA.