Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Η κυβέρνηση της Κολομβίας αθετεί την ειρηνευτική συμφωνία και καταδιώκει πρώην ηγέτες του FARC

Hernán Darío Velásquéz, γνωστός ως ‘El Paisa’ και Iván Márquez

Ο στρατός καταζητεί τον κομαντάντε Ιβάν Μάρκες και τον «Ελ Παΐσα»

Ο διοικητής του καταπιεστικού [εθνικού] στρατού, στρατηγός Ρικάρντο Γκόμες Νιέτο, δήλωσε ότι οι πρώην ηγέτες των ανταρτών πιθανόν να ακολούθησαν τη διαδρομή γνωστή ως Jhon 40, και σύμφωνα με πληροφορίες της στρατιωτικής αντικατασκοπίας, να βρίσκονται στη Βενεζουέλα.


Τις προηγούμενες ημέρες οι πρώην ηγέτες των ανταρτών Ιβάν Μάρκες και «Ελ Παΐσα» εγκατέλειψαν τον Εδαφικό Χώρο Αναμόρφωσης και Επανένταξης (ETCR), στο Μιραβάγιε της Κακετά. Από τότε είναι άγνωστο που βρίσκονται αλλά την προηγούμενη Τετάρτη, ο Στρατός δήλωσε ότι θα μπορούσαν να είχαν διαφύγει προς τη Βενεζουέλα.

«Ο τελευταίος τόπος διαμονής τους ήταν σε ένα ETCR στο νότο, θα μπορούσαν κάλλιστα να πάνε νότια από τις περιοχές του Πουτουμάγιο, στην Κακετά, να βγουν προς τη Βιτσάδα, της Γκουαϊνία, εκεί όπου βρίσκεται η Jhon 40 που είναι στη γειτονική χώρα της Βενεζουέλας», δήλωσε ο αρχηγός του Στρατού.

Σύμφωνα με τον Γκόμες Νιέτο, οι επιχειρήσεις σε αυτή τη ζώνη έχουν εντατικοποηθεί για να τους εντοπίσουν, παρόλο που οι πρώην αντάρτες ηγέτες δικαιούνται ελευθερία κινήσεων στην εθνική επικράτεια.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας, Γκιγιέρμο Μποτέρο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι συνεχίζει να μην γνωρίζει που βρίσκονται οι Μάρκες και Ελ Παΐσα, καθώς επίσης και ο πρώην αντάρτης ηγέτης Ρομάνια, ο οποίος επίσης εγκατέλειψε τον χώρο επανένταξης τις προηγούμενες ημέρες.

Πριν μια εβδομάδα η γερουσιαστής του πολιτικού κόμματος FARC [διάδοχο σχήμα της πρώην αντάρτικης οργάνωσης], Βικτόρια Σαντίνο, επιβεβαίωσε ότι οι ανωτέρω ηγέτες του κόμματός της είχαν εγκαταλείψει τους χώρους επανένταξής τους, μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων που υπονόμευαν την εμπιστοσύνη στην ειρηνευτική διαδικασία.