Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Ο Ουρίβε σε βίντεο ζητά από τις ΗΠΑ να επέμβουν στη Βενεζουέλα

Πηγή: Telesurtv.net

Την Κυριακή κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο φαίνεται ο γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίβε, να βγάζει λόγο (στα αγγλικά) σε ομάδα επιχειρηματιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ποιο τρόπο να προσφέρουν βοήθεια για να εκδηλωθεί ένα πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.

«Το έχω πει δημόσια, έχω πει ότι οι στρατιώτες της Βενεζουέλας είναι ανάγκη να ανατρέψουν αυτή την κυβέρνηση (του Νικολάς Μαδούρο), όχι για να εγκαταστήσουν μια στρατιωτική κυβέρνηση, αλλά για να καλέσουν σε μια γρήγορη μετάβαση, με δημοκρατικές και διαφανείς εκλογές», δήλωσε ο κολομβιανός πολιτικός.



«Όταν λέω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βοηθήσουν να προωθηθεί αυτή η απόφαση, είναι σε ιδιωτικό επίπεδο, μεταξύ μας…», προσθέτει ο Ουρίβε σε αρχείο που βιντεοσκοπήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, στο σπίτι του στο Ρίο Νέγκρο της Αντιόκια, λίγες ώρες πριν την αποτυχημένη απόπειρα κατά του μπολιβαριανού ηγέτη Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων. 





Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δικηγόρος ζητάει στρατιωτική επέμβαση στη γειτονική χώρα. Το Αύγουστο του 2017, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κογκρέσου, και δύο μέρες αφού έγιναν οι εκλογές για την Καταστατική Εθνοσυνέλευση στην Βενεζουέλα, ο Ουρίβε τάχθηκε δηλώνοντας: «Κάποιοι πιστεύουμε ότι η Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας, αντί να συνεχίζουν να δολοφονούν το λαό, πρέπει να απαιτήσουν από τον ˮτύραννοˮ να κάτσει στην άκρη. Κάποιοι λένε ότι αυτό θα ήταν πραξικόπημα, δεν είναι έτσι».

Ο Άλβαρο Ουρίβε ανήκει στο Κόμμα Δημοκρατικού Κέντρου, συνασπισμό στον οποίο συμμετέχει επίσης ο νεοεκλεγείς πρόεδρος τη Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την Τρίτη 7 Αυγούστου.

Κολομβιανά μέσα πρόσθεσαν ότι ο πρώην πρόεδρος προσπαθεί να πραγματοποιήσει νέα ιδιωτική συνάντηση στο σπίτι του, με μέλη του κογκρέσου των ΗΠΑ που θα έρθουν να παραστούν στην τελετή παράδοσης παραλαβής της προεδρίας αυτή την εβδομάδα.