Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Νικολάς Μαδούρο (+videos)

Πηγές: www.cubadebate.cu,  

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, βγήκε σώος από μια ανεπιτυχή επίθεση εναντίον του, στη διάρκεια μιας στρατιωτικής εκδήλωσης της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς στο Καράκας, που μεταδίδονταν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση σε εθνικό δίκτυο. Το γεγονός οδήγησε στη διακοπή της τηλεοπτικής μετάδοσης.

Πριν διακοπεί το τηλεοπτικό σήμα, το προσωπικό που βρίσκονταν στη Λεωφόρο Μπολίβαρ άρχισε να τρέχει. Αρχικά και σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, drones φορτωμένα με εκρηκτικά C4, θα είχαν εκραγεί στην προεδρική εξέδρα. Ο πρόεδρος και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες και το υπουργικό συμβούλιο δεν τραυματίστηκαν και απομακρύνθηκαν σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες.

Ο δημοσιογράφος Λέαντρο Ντάβιντ επιβεβαίωσε στο Twitter ότι ακούστηκαν δυο δυνατές εκρήξεις ενώ μίλησε ο Νικολάς Μαδούρο. Στο βίντεο απεικονίζεται η στιγμή της σύγχυσης που προκάλεσε τη διάλυση της παρέλασης και την εκκένωση του χώρου.

Λίγο μετά, ο Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας, Πολιτισμού και Τουρισμού, Χόρχε Ροντρίγκες επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση της επίθεσης, προσθέτοντας ότι οι πτητικές συσκευές καταρρίφθηκαν από στρατιωτικό προσωπικό της προεδρικής φρουράς.

Επτά μέλη της Εθνικής Φρουράς τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Καράκας.

Ο αντιπρόεδρος Ντάβιντ δήλωσε τέλος ότι ο σύντομα ο πρόεδρος Μαδούρο θα απευθυνθεί στη χώρα.
(Με πληροφορίες από το Sputnik



Σε διάγγελμά του λίγες ώρες μετά, ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε την άκρα δεξιά της Βενεζουέλας και της Κολομβίας και κατονόμασε τον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ομάδες της αντιπολίτευσης που επιχειρούν από τις ΗΠΑ, ως υπεύθυνους για την απόπειρα εναντίον του.



Κυβερνήσεις (Κούβα, Βολιβία, Νικαάγουα, Ελ Σαλβαδόρ) της περιοχής, οι πρώην πρόεδροι Ραφαέλ Κορέα του Εκουαδόρ και Μανουέλ Σελάγια της Ονδούρας, η ALBA, η UNASUR, κόμματα και κοινωνικά κινήματα (ΚΚ Χιλής, FARC Κολομβίας, Frente Amplio Περού, κ.α) εξέφρασαν την αλληλεγγύη του στον πρόεδρο, τον λαό και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με αφορμή την επίθεση δολοφονίας κατά του Νικολάς Μαδούρο.

O υπουργός Eξωτερικών Χόρχε Αρεάσα σε δηλώσεις που έκανε αργότερα στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με το διπλωματικό σώμα που είναι διαπιστευμένο στη χώρα, σχετικά με την απόπειρα κατά του πρόεδρου, αφού τους ευχαρίστησε για την έκφραση αλληλεγγύης των διάφορων κυβερνήσεων και χωρών, ανέφερε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία για την προέλευση αυτών των σχέσεων, αυτού του άξονα Μαιάμι – Μποκοτά – Καράκας”.

Σύμφωνα με το  telesur o  υπουργός Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Λαϊκής Εξουσίας Νέστορ Ρεβερολ, ανακοίνωση τη σύλληψη έξι τρομοκρατών και πληρωμένων δολοφόνων, ότι κατασχέθηκαν πολλά οχήματα και αποδεικτικά βίντεο για την αποτυχημένη απόπειρα κατά του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο που έλαβε χώρα αυτό το Σάββατο. 
Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι πρόκειται για έγκλημα τρομοκρατίας και δολοφονίας, εξήγησε ο υπουργός, "γεγονός που καθιστά σαφές ότι έχουν περάσει σε υψηλότερο επίπεδο βίας".

Όπως ανέφερε, έχουν εντοπιστεί οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της τρομοκρατικής πράξης. Για έναν από αυτούς εκρεμμεί ένταλμα σύλληψης για την επίθεση στο στρατόπεδο Παραμακάυ που έγινε τον Αύγουστο του 2017. Ένας άλλος είχε συλληφθεί το 2014 για συμμετοχή στις πράξεις βίας της αντιπολίτευσης γνωστές ως “guarimbas” (οδοφράγματα).