Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Η Βολιβία είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στην περιοχή


 9.174.000.000 δολάρια, η Βολιβία είναι πλέον η χώρα της Νότιας Αμερικής με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα, σύμφωνα με ένα Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα (BCB) της χώρας.

Η BCB σημειώνει ότι ότι, μέχρι τις 10 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, το τρέχον επίπεδο των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων ήταν το υψηλότερο στην περιοχή, με μια αναλογία 23% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), αρκετά πάνω από πολλές χώρες, όπως η Παραγουάη, (22%), το Περού (21%), η Ουρουγουάη (20%), η Βραζιλία (18%), η Κολομβία (14%), η Χιλή ( 13%), η Αργεντινή (10%), η Βενεζουέλα (8%) και το Εκουαδόρ (3%). 


Κατά τον ίδιο τρόπο, καλύφτηκαν οι αιτήσεις για μεταφορά στο εξωτερικό και η παροχή αμερικάνικων δολαρίων στα πιστωτικά ιδρύματα για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων των πελατών τους.

Η BCB δήλωσε ότι οι πολίτες γενικότερα και οι οικονομικές μονάδες ειδικότερα, θα πρέπει να έχουν την βεβαιότητα ότι με αυτό το το συναλλαγματικό απόθεμα θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας στο εξωτερικό και οι τρέχουσες συναλλακτικές ανάγκες σε συνάλλαγμα.

Όπως εξήγησε η Κεντρική Τράπεζα, τα συναλλαγματικά αποθέματα μιας χώρας εξυπηρετούν την κάλυψη πληρωμών και υποχρεώσεων στο εξωτερικό, τη στήριξη της συναλλαγματικής πολιτικής και των καταθέσεων των πολιτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο δελτίου τύπου τονίζεται, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, και το Νόμο 1670, η BCB έχει την εξουσία να διαχειρίζεται τα διεθνή αποθέματα ξένου νομίσματος.