Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Η Ουρουγουάη έχει τον χαμηλότερο δείκτη μητρικής θνησιμότητας στη Λατινική Αμερική μετά τη νομιμοποίηση της άμβλωσης

Πηγή: minutouno.com

Στην «απέναντι όχθη» [1], η οικειοθελής διακοπή κύησης είναι γεγονός εδώ και πέντε χρόνια. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η μητρική θνησιμότητα όχι μόνο μειώθηκε αλλά και είναι η χαμηλότερη στη Λατινική Αμερική.

Ενώ στην Αργεντινή το γυναικείο κίνημα κινητοποιείται μέσω Twitter ζητώντας τη νομιμοποίηση της άμβλωσης [2], στην Ουρουγουάη, από το 2012, ένας νόμος επιτρέπει την εθελοντική διακοπή της κύησης μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας αυτής της χώρας ο δείκτης θανάτων από αμβλώσεις είναι μηδέν ή μια μόνο γυναίκα κατ’ έτος.

Οικειοθελείς διακοπές κύησης (IVE) κατά μήνα και έτος στην Ουρουγουάη
Η Ουρουγουάη έχει σήμερα τη χαμηλότερη μητρική θνησιμότητα στη Λατινική Αμερική με 1,4 θανάτους ανά 10.000 γεννήσεις ζώντων. Ο ίδιος δείκτης στην Αργεντινή είναι υπερδιπλάσιος: 3,4% θάνατοι ανά 10.000 γεννήσεις ζώντων και η βασικότερη αιτία είναι η παρανομία της άμβλωσης. 

Διακοπές κύησης κατά ομάδες ηλικιών (μικρότερες από 15, 15-19, 20 και άνω) και έτος

 Σύμφωνα με την καταγραφή του Εθνικού Συστήματος Πληροφορίας (SINAdI) του Υπουργείου Υγείας της Ουρουγουάης, η νομιμοποίηση είχε αποτέλεσμα να μην προκύπτουν θάνατοι από αυτή την αιτία – καταγράφηκε μόνο ένας το 2013 κι άλλος ένας το 2016.- Περισσότερες από 25.000 γυναίκες είχαν πρόσβαση σε αυτό το δικαίωμα, από τις οποίες σχεδόν το 18% είναι μικρότερες από 20 ετών. 


Διακοπές κύησης κατά αιτία (οικειοθελώς, βιασμός, κίνδυνος υγείας γυναίκας,
γενετικές ανωμαλίες, χωρίς στοιχεία) και έτος

Επιπλέον, το 2016 –τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στατιστικά στοιχεία- στο 98,97% των περιπτώσεων η απόφαση διακοπής της κύησης ήταν οικειοθελής. Μόνο 1% έγινε λόγω βιασμού και 0,05% λόγω προβλημάτων υγείας. 

[1] Εννοεί την απέναντι όχθη του Ρίο ντε λα Πλάτα, του μεγάλου ποταμού που χωρίζει Αργεντινή και Ουρουγουάη.
[2] Το παραπάνω άρθρο είχε γραφεί τον προηγούμενο Φλεβάρη. Στις αρχές Αυγούστου η γερουσία της Αργεντινής απέρριψε το σχέδιο νόμου για νομιμοποίηση της άμβλωσης που πρότεινε το κογκρέσο.