Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Κούβα και Βιετνάμ διευρύνουν την οικονομική τους συνεργασία


Οι κυβερνήσεις της Κούβας και του Βιετνάμ εργάζονται από κοινού με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και των διμερών επιχειρήσεων, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Γκράνμα. 

Ο πρεσβευτής του Βιετνάμ στην Αβάνα Νκουγιέν Τρουνγκ Θανχ δήλωσε ότι υπάρχει πολιτική ισχυρή βούληση και λαμβάνονται μέτρα για την ενεργό, αποτελεσματική και δημιουργική εφαρμογή μιας νέας εμπορικής συμφωνίας. 

Το Βιετνάμ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας στην Ασία, θέση που πρέπει να ενισχυθεί με την έναρξη ισχύος της διμερούς συμφωνίας που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάρτιο. 


Ο Τρουνγκ Θανχ επεσήμανε ότι οι δύο οικονομίες έχουν χαρακτηριστικά συμπληρωματικότητας, πράγμα που αποτελεί πλεονέκτημα για τη συνεργασία. 

Όσον αφορά τις δυσκολίες, ανέφερε την απόσταση μεταξύ των δύο χωρών και την περιορισμένη ακόμα, αμοιβαία γνώση στην προώθηση των εμπορικών δεσμών. 

Σε αυτό το πνεύμα, ο βιετναμέζος διπλωμάτης πρότεινε να δράσουν προληπτικά και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια. 

Τόνισε επίσης, ότι οι Κουβανοί είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι, και ότι εν μέσω του οικονομικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να διατηρούν το πνεύμα και τον επαναστατικό τους χαρακτήρα. 

Με ένα προσδόκιμο ζωής 80 ετών, υψηλότερο από πολλές άλλες χώρες, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο Κουβανικός λαός είναι ένας λαός που ζει σε δύσκολες συνθήκες. 

Μεταξύ των τελευταίων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι δύο χώρες, είναι η ίδρυση της εταιρείας ViMariel SA για την ανάπτυξη ενός βιομηχανικού πάρκου και την κατασκευή ενός εργοστασίου απορρυπαντικών στο Mariel.