Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Αγωνιστές ξεκινούν απεργία πείνας στη Βραζιλία με αίτημα την απελευθέρωση του Λούλα

Partido de los Trabajadores. Foto: @ptbrasil/ Twitter
Πηγή: Cubadebate.cu

Έξι αγωνιστές βραζιλιάνικων κοινωνικών κινημάτων ξεκίνησαν την Τρίτη απεργία πείνας απαιτώντας την απελευθέρωση του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κρατούμενου από τον περασμένο Απρίλιο στην πόλη της Κουριτίμπα.

Η απεργία πείνας προγραμματίστηκε να ξεκινήσει έξω από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και θα είναι για απροσδιόριστο χρόνο, όπως δήλωσε to μέλος του συντονιστικού του Λαϊκού Μετώπου Βραζιλίας, Ζοάο Πέδρο Στέντιλε.

«Είναι λίγα τα άτομα που έχουν το κουράγιο να πάρουν μια τέτοια απόφαση, γιατί δεν πρόκειται για μια αποχή σίτισης μιας ή δύο ημερών, αλλά για μια απεργία πείνας που δεν έχει ημερομηνία λήξης», είπε ο Στέντιλε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Prensa Latina.

Τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, οι οποίοι θα πίνουν μόνο νερό, θα συνοδεύονται από γιατρό για να αποφευχθούν μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία τους.

Η διαμαρτυρία εντάσσεται στα πλαίσια των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα που οργανώνονται από το Κόμμα Εργατών (ΡΤ), που ιδρύθηκε από τον Λούλα το 1980, μέχρι τις 15 Αυγούστου, όταν ο πολιτικός φορέας θα παρουσιάσει σε μια μεγάλη εκδήλωση στην Μπραζίλια την υποψηφιότητα του Λούλα.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών της 7ης Οκτώβρη.

«Ο Λούλα είναι ένας πολιτικός κρατούμενος και κάθε εμπόδιο στην υποψηφιότητα του αποτελεί ένα αυταρχικό μέτρο κατά της λαϊκής κυριαρχίας», δήλωσε ο Χάιμε Αμορίμ, ηγέτης του Κινήματος Αγροτικών Εργατών Χωρίς Γη (MST), αναφέρει η εφημερίδα Página 12 της Αργεντινής.