Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Κατατέθηκε και επίσημα η υποψηφιότητα του Λούλα για την προεδρία της Βραζιλίας


Gleisi Hoffman
Πηγές: Telesur, Cubadebate

Κατατέθηκε χθες (Τετάρτη) και επίσημα η υποψηφιότητα του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για τις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτώβρη στη Βραζιλία, παρότι ο ίδιος παραμένει κρατούμενος από τον Απρίλιο.

Το Κόμμα Εργατών (ΡΤ) κατέθεσε χθες την υποψηφιότητα με αριθμό 13 στις 7μμ τοπική ώρα, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, κλείνοντας έτσι μαζική κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν πολλές χιλιάδες κόσμου.

Η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε ότι έχουν πια στα χέρια τους το έγγραφο που επισημοποιεί την υποψηφιότητα του Λούλα.


 
«Βρισκόμαστε με την γερουσιαστή Γκλέισι Χόφμαν με το χαρτί που δείχνει ότι εγγράψαμε τον Λούλα ως υποψήφιο για την προεδρία της Βραζιλίας»

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι όλοι επί ποδός μετά το πραξικόπημα του 2016, μαζί με το βραζιλιάνικο λαό που είναι γενναίος.

«Αντιμετωπίζουμε αυτούς τους πραξικοπηματίες που δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των 54 εκατομμυρίων ψήφων που μας δώσατε», τόνισε η Ρούσεφ.

Ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία με το συνδυασμό του Λούλα, Φερνάντο Χαντάντ, διαβεβαίωσε ότι ο μοναδικός υποψήφιος που μπορεί να βγάλει τη Βραζιλία από την κρίση είναι ο Λούλα. Πρόσθεσε ότι γνωρίζουν ότι υπάρχει μια σκιώδης δικαστική υπόθεση κατά του Λούλα και ότι θέλουν να τον απομακρύνουν από τις εκλογές. Ωστόσο, τόνισε ότι δε θα φύγουν από τους δρόμους μέχρι να ξαναγίνει ο Λούλα πρόεδρος της Βραζιλίας.

Ο πρώην πρόεδρος, που εκτίει από τον προηγούμενο Απρίλιο ποινή άνω των 12 ετών, είναι επικρατέστερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις με ποσοστά μέχρι 30%.

Εκτιμάται ωστόσο ότι το εκλογοδικείο της Βραζιλίας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα απορρίψει την υποψηφιότητα, στα πλαίσια του νόμου «καθαρού φακέλου» που απαγορεύει σε έναν καταδικασμένο σε δεύτερο βαθμό να διεκδικεί δημόσια αξιώματα. Το δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη.

Μεταξύ των 13 υποψηφίων που κατέθεσαν υποψηφιότητα ξεχωρίζουν ακόμα ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο, δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα και ο κεντροδεξιός Ζεράλντο Αλκμίν.

Η νέα πολιτικός Μανουέλα ντ’ Άβιλα, που είχε προταθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα, αρνήθηκε τελικά να υποβάλει την υποψηφιότητά της. Η Ντ’ Άβιλα είναι πιθανό να είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία στο συνδυασμό του Χαντάντ αν απορριφθεί η υποψηφιότητα του Λούλα.