Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Το Εκουαδόρ αποχωρεί από την ALBA

Πηγή: Telesurtv.net

Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Χοσέ Βαλένσια, ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας του από τη Μπολιβαριανή Συμμαχία της Δικής μας Αμερικής - Σύμφωνο Εμπορίου των Λαών (ALBA-TCP).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Βαλένσια δήλωσε ότι το Εκουαδόρ αποχωρεί από την ALBA και επίσης δεν θα ενταχθεί σε άλλες ομάδες χωρών που κατά τη γνώμη του "δεν προωθούν εποικοδομητικές καταστάσεις χωρίς κανέναν αποκλεισμό". 


Εξήγησε ότι η απόφαση της αποχώρησης σκοπεύει να επικυρώσει την ανεξαρτησία της χώρας του στη γενικότερη δράση της στην περιφερειακή πολιτική, "μια δράση βασισμένη σε αρχές".

"Διατηρούμε μια θέση αρχών και για να την ενισχύσουμε αναγγέλλουμε ότι δε θα συνεχίσουμε ALBA-TCP", τόνισε ο υπουργός εξωτερικών του Εκουαδόρ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ALBA θα παραμείνει με 10 χώρες μέλη: Βενεζουέλα, Κούβα, Βολιβία, Νικαράγουα, και 6 ακόμα νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής (Αντίγουα και Μπαρμπούδα, Ντομίνικα, Γκρανάδα, Σεντ Κιτς και Νέβις, Σαν Βισέντε και Γρεναδίνες, Σάντα Λουσία). Επιπλέον το Σουρινάμ είναι ειδικό προσκεκλημένο μέλος, με πρόθεση να ενταχθεί, και η Αϊτή είναι μέλος παρατηρητής που επιθυμεί επίσης να ενταχθεί.