Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Σύνοδος Κορυφής των BRICS στη Νότιο Αφρική


Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίρυλ Ραμαφόσα κήρυξε την Πέμπτη την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Brics που πραγματοποιείται στη χώρα του και που σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι μία συνάντηση όπου “μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει αυτή η νέα εποχή ανάπτυξης”.

Οι Brics, που αποτελούνται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύουν τις πιο ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες στον κόσμο. 

Για το λόγο αυτό ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος συνέστησε στους εταίρους του χώρες-μέλη, στην παρούσα φάση εξέλιξης των Brics “να επικεντρωθούμε στη συνεργασία για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και κοινή ευημερία”, .

Σε αυτό το πνεύμα, δήλωσε ότι η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος και η καινοτομία προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου του ανθρώπου και μπορούν επίσης να βελτιώσουν την παραγωγική ικανότητα  θέτοντας το σύνολο των χωρών σε μια νέα τροχιά ευημερίας. 

Αυτό δίνει τη δυνατότητα επίλυσης πολλών κοινωνικών προβλημάτων με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι , μέσω ενός καλύτερου μηχανισμού  αντιμετώπισης των ασθενειών, της πείνας και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, επεσήμανε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος. 

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν αυτές οι διευκολύνσεις δεν αντιμετωπίζονται με συλλογικό τρόπο και μέσω μιας αναπτυξιακής ατζέντας, οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές θα μπορούσαν να συμβάλουν μόνο στην ενίσχυση των υφιστάμενων ανισοτήτων εντός και μεταξύ των χωρών. Θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν νέες αποτυχίες στις κοινωνίες μας, πρόσθεσε. 

Ανάμεσα στις προτάσεις που παρουσίασε η Ραμαφόσα στους προέδρους της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και του πρωθυπουργού της Ινδίας, ξεχωρίζει η θέση ότι αντί οι προσπάθειες αυτών των χωρών να επικεντρώνονται στις νέες τεχνολογίες, θα πρέπει να συνδυάσουν τις εμπειρίες τους για να γίνουν καινοτόμες. 

"Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να σχεδιάζουν τις κοινωνίες μας οι νέες τεχνολογίες, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κοινωνίες μας υιοθετούν τις τεχνολογίες που αναπτύσσουμε με βάση τις ανάγκες τους και να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση δεν θα είναι αποκλειστικότητα μιας ομάδα εθνών". 

Ο Ραμαφόσα παραδέχθηκε ότι οι τεχνολογίες αυτής της βιομηχανικής επανάστασης προσφέρουν στις αναδυόμενες οικονομίες την ευκαιρία για τεχνολογικά άλματα και σημείωσε ότι η ταχεία υιοθέτηση των κινητών τηλεπικοινωνιών στην Αφρική , καθώς και σε άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου, καταδεικνύει πώς η καινοτομία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη. 

Η συνάντηση των προέδρων Μίτσελ Τέμερ, της Βραζιλίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Ρωσίας, Σι Τζινπινγ, της Κίνας, του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρένδρα Μόντι, καθώς και του Ραμαφόσα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, πριν το Επιχειρηματικό Φόρουμ των Brics.