Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ο Μορένο ανακοίνωσε ότι Ασανζ πρέπει να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Εκουαδόρ

Πηγή: www.granma.cu

foto: www.mintpressnews.com
Ο Τζούλιαν Ασάνζ , ιδρυτής των WikiLeaks, θα πρέπει να εγκαταλείψει το άσυλο του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Ο Πρόεδρος Λενίν Μορένο περιέγραψε ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν ένα άτομο παραμένει για αρκετό καιρό σε καθεστώς ασύλου. 

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Λενίν Μορένο, ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, θα πρέπει να εγκαταλείψει το άσυλό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. 

“Ποτέ δεν ήμουν σύμφωνος με την δράση του κυρίου Ασάνζ. Ποτέ δεν συμφώνησα με επεμβάσεις στα ιδιωτικά email των ανθρώπων με σκοπό την απόκτηση πληροφοριών, όσο πολύτιμο μπορεί να είναι να έρθουν στο φως ανεπιθύμητες δραστηριότητες κυβερνήσεων ή προσώπων” , δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Μορένο σε συνέντευξη τύπου στη Μαδρίτη.

Πραγματοποιώντας επίσκεψη στην ισπανική πρωτεύουσα, μετά το πέρασμά του από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μορένο περιέγραψε ως “παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” όταν ένα άτομο παραμένει για αρκετό καιρό σε καθεστώς ασύλου. “Δεν είναι αυτός ο τρόπος. Υπάρχουν σωστοί και νόμιμοι τρόπου να το κάνουμε”, τόνισε. 

Ο Ασάνζ παραμένει πρόσφυγας στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στην βρετανική πρωτεύουσα από τον Ιούνιο του 2012, και όπως τόνισε ο πρόεδρος της νοτιοαμερικάνικης χώρας ο Αυστραλός δημοσιογράφος «είναι ένα πρόβλημα που κληρονομήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση», όπως είχε αναφέρει ήδη από τον Ιανουάριο. 

Δήλωσε επίσης ότι η αναζήτηση λύσης εξόδου από αυτή την κατάσταση, μπορεί να βρεθεί μόνο “συζητώντας” και η μόνη απαίτηση του Εκουαδόρ είναι η παροχή εγγυήσεων ότι η ζωή του Ασάνζ “δεν θα τεθεί σε κίνδυνο”

Σε αυτά τα πλαίσια, η βρετανική εφημερίδα “The Mirror” δημοσίευσε νωρίτερα ότι Μορένο είχε συνομιλίες με το Λονδίνο σχετικά με την κατάσταση του ιδρυτή της μιντιακής οργάνωσης WikiLeaks

Την περασμένη εβδομάδα, το ηλεκτρονικό περιοδικό “The Intercep”, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εξωτερικών, δημοσίευσε ο Μορένο είναι έτοιμος να προβεί σε μια συμφωνία με τις βρετανικές αρχές για την ανάκληση ασύλου του Ασάνζ και την παράδοσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τον Μάρτιο, το Κίτο διέκοψε τις επικοινωνίες του Ασάνζ στην πρεσβεία του στο Λονδίνο, για μια εικαζόμενη παραβίαση της “γραπτής δέσμευσης που ανέλαβε με την κυβέρνηση στα τέλη του 2017, για την οποία είναι υποχρεωμένος να μην μεταδίδει μηνύματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν παρέμβαση σε σχέση με άλλα κράτη”

Τα ίδια τα WikiLeaks ανέφεραν ότι ο Ασάνζ έλαβε νέες οδηγίες από τους υπαλλήλους της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, με τις οποίες του απαγόρευσαν, εκτός από την πρόσβαση στο ιντερνέτ, τη χρήση τηλεφώνου και επισκέψεων. 

Επίσης η οργάνωση κατήγγειλε, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις στο Κίτο για το άσυλο που έχει δώσει στον ιδρυτή της.
Πηγή: Hispantv