Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Τηλεφωνική συνομιλία του Λόπες Ομπραδόρ με τον Τραμπ

Πηγή: jornada.com.mx

Πόλη του Μεξικού. Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, νικητής της προεδρικής εκλογής, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συζήτησε για μισή ώρα σε κλίμα σεβασμού.

Στο λογαριασμό του στο Twitter έγραψε: Δέχτηκα τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ και συζητήσαμε για μισή ώρα. Του πρότεινα να διερευνήσουμε μια συνολική συμφωνία· προγραμμάτων ανάπτυξης που να δημιουργήσουν δουλειές στο Μεξικό, και με αυτό, να μειώσουν τη μετανάστευση και να βελτιώσουν την ασφάλεια. Υπήρξε κλίμα σεβασμού και θα συναντηθούν οι εκπρόσωποί μας». 

 


Ο Τραμπ είπε από την πλευρά του ότι είχε μια «μεγάλη συζήτηση» με τον Λόπες Ομπραδόρ, με τον οποίο αναμένει «μια πολύ καλή σχέση» και συνεργασία σε μεταναστευτικά ζητήματα.

«Μόλις μίλησα με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Μεξικού», είπε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Πιστεύω ότι η σχέση θα είναι πολύ καλή. Είχαμε μια μεγάλη συζήτηση», δήλωσε.

«Πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να μας βοηθήσει στα σύνορα», πρόσθεσε ο Τραμπ, μετά από μήνες τεταμένων σχέσεων με τους νότιους γείτονες εξαιτίας της σκληρής στάσης της Ουάσινγκτον προς τους μη καταγραμμένους μετανάστες.

Το State Department εξέδωσε μια δήλωση στην οποία συγχαίρει τον Λόπες Ομπραδόρ για την εκλογή του και αναφέρει ότι οι εκλογές δείχνουν «τη δέσμευση του λαού του Μεξικού με τις δημοκρατικές αξίες».

Προσθέτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναζητήσουν «να βαθύνουν την ισχυρή σύνδεση με το Μεξικό» αναφορικά με την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών.