Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγνωρίζει το ρόλο της Κούβας στις ειρηνευτικές διαδικασίες στην περιοχή

Πηγή: www.granma.cu

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επεσήμανε τον ρόλο της Κούβας στην πορεία των μεταρρυθμίσεων του πολυεθνικού οργανισμού και στις ειρηνευτικές διαδικασίες στην περιοχή. 

Απαντώντας σε ερώτηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Prensa Latina, o κορυφαίος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε την θετική εμπλοκή της Κούβας στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη διάρκεια της θητείας του και σε αυτό το πνεύμα αξιολόγησε ως πολύ χρήσιμη τη συμμετοχή της . 

Τόνισε, επίσης, το σημαντικό ρόλο του νησιού στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία, που ήταν πολύ χρήσιμος στο διάλογο με τις πρώην Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας και τώρα με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν αρκετοί τομείς συνεργασίας ανάμεσα στην Κούβα και τα Ηνωμένα Έθνη, όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αβάνα τον περασμένο Μάιο με την ευκαιρία της 37ης συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL), την οποία ο Γκουτιέρες αξιολόγησε ως έναν πολύ αποτελεσματικό περιφερειακό μηχανισμό. 

Όπως είπε, η CEPAL αποτελεί σημείο αναφοράς και έχει αποκτήσει μια πολύ καλή φήμη στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραιβικής και οι κυβερνήσεις επωφελούνται από το έργο της και είναι ένας οργανισμός που υποστηρίζουμε και εμείς από τον ΟΗΕ. 

Ένα άλλο από τα θέματα της Λατινικής Αμερικής που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού στη συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη στη έδρα του ΟΗΕ ΣΤΗ Νέα Υόρκη, ήταν η κατάσταση στη Νικαράγουα και συνηγόρησε υπέρ του τερματισμού της βίας και της προώθησης του διαλόγου, δηλώνοντας ότι μόνο μέσω του διαλόγου μπορεί να υπάρξει διέξοδος από τη βία.