Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων απεφάνθη υπέρ του ασύλου στον Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο


Πηγή: ElMercurio.com

Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Corte IDH) έκανε γνωστή στο Κράτος του Εκουαδόρ την συμβουλευτική γνωμοδότηση σχετικά με τη μορφή του ασύλου και την αναγνώρισή του ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Το έγγραφο [65 σελίδων] δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης, 12 Ιουλίου 2018. Το δικαστήριο κατέληξε ότι η παραχώρηση και απόδοση διπλωματικού ασύλου πρέπει να διέπεται από σχετικές συνθήκες διακρατικού χαρακτήρα που το ρυθμίζουν και από τη διαθεσιμότητα στις εσωτερικές νομοθεσίες. Το δικαστήριο ισχυρίζεται ότι τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να το παρέχουν ή όχι, ως έκφραση της κυριαρχίας τους.

Η έκθεση αναφέρει ότι «τα κράτη θα πρέπει να προσφέρουν όλα τα αναγκαία μέσα για να προστατεύσουν το άτομο σε περίπτωση πραγματικού κινδύνου για τη ζωή, την ακεραιότητα, την ελευθερία ή την ασφάλεια αν (το άτομο) εκδοθεί».

Η γνωμοδότηση ζητήθηκε από το Κράτος του Εκουαδόρ, σε σχέση με την υπόθεση του χάκερ και ιδρυτή της πύλης WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Ο ακτιβιστής παραμένει ως πρόσφυγας στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο από τις 19 Ιουνίου 2012.

Το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δηλώνει ότι τα κράτη υποδοχής κάτω από την δικαιοδοσία των οποίων βρίσκεται το άτομο που έχει αιτηθεί προστασία σε μια διπλωματική έδρα, έχουν την υποχρέωση να «υιοθετήσουν θετικά μέτρα όσο αφορά στην εξατομικευμένη αξιολόγηση του κινδύνου, όπως η διεξαγωγή προσωπικής συνέντευξης, η πραγματοποίηση προκαταρκτικής αξιολόγησης του κινδύνου της έκδοσης, καθώς και η υιοθέτηση επαρκών μέτρων προστασίας, συμπεριλαμβανόμενων αυτών κατά της αυθαίρετης κράτησης». 

Ο διεθνής οργανισμός επιπλέον διατυπώνει ότι «το δικαίωμα να αναζητεί και να λαμβάνει άσυλο είναι κατηγοριοποιημένο ως ανθρώπινο δικαίωμα για αναζήτηση και λήψης διεθνούς προστασίας σε ξένο έδαφος, συμπεριλαμβανόμενου με αυτή τη διατύπωση το καθεστώς του πρόσφυγα σύμφωνα με τα σχετικά εργαλεία των Ηνωμένων Εθνών ή τους αντίστοιχους εθνικούς νόμους και το εδαφικό άσυλο». Στο λογαριασμό του στο Twitter,το WikiLeaks αναφέρθηκε στην γνωμοδότηση, την οποία χαρακτήρισε ως «νίκη».

Σε συνέντευξη στο δίκτυο CNN, ο υπουργός εξωτερικών Χοσέ Βαλένσια απέκλεισε μια πιθανή συνάντηση με τον Ασάνζ και δήλωσε ότι το κράτος του Εκουδόρ πρέπει να βρει διέξοδο μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και με τους δικηγόρους του ιδρυτή του WikiLeaks.