Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ( AMLO) εξελέγη νέος πρόεδρος στο Μεξικό


Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις προεδρικές εκλογές που έγιναν στο Μεξικό. Με βάση την ταχεία καταμέτρηση, η εκλογική αρχή της χώρας του δίνει το 53% των ψήφων και ένα πλεονέκτημα 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του δεύτερου υποψήφιου.


Ο Λόπες Ομπραδόρ παρουσιάστηκε ως αντισυστημικός υποψήφιος και κατάφερε να πάρει ένα ευρύ προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του Ρικάρντο Ανάγια, που υποστηρίχτηκε από ένα συνασπισμό δεξιάς και αριστεράς (PAN,PRD και Movimiento Ciudadano) και του Χοσέ Αντόνιο Μίντ, του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), που κατέκτησε τη μακρινή τρίτη θέση. 


"Η πληροφόρηση που έχω για τα αποτελέσματα δείχνει ότι η τάση ευνοεί την Αμτρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Πριν από λίγα λεπτά του τηλεφώνησα, αναγνωρίζω τη νίκη του, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου και του εύχομαι τη μεγαλύτερη επιτυχία για το καλό του Μεξικό”, δήλωσε ο Ανάγια από την έδρα της προεκλογικής εκστρατείας του. 

Ο Λόπες Ομπραδόρ, 64 ετών, ήξερε να κεφαλαιοποιήσει την εξάντληση της χώρας από την άκρατη βία και την αχαλίνωτη διαφθορά, υπό την διακυβέρνηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο του PRI. 

Εκτός από Πρόεδρο, περίπου 89 εκατομμύρια Μεξικανοί κλήθηκαν να ψηφίσουν κυβερνήτες, δημάρχους, γερουσιαστές, τοπικούς και ομοσπονδιακούς βουλευτές, συνολικά πάνω από 18.000 και είναι η πρώτη φορά που επιλέγονται τόσες θέσεις σε μια ενιαία διαδικασία. 

Οι εκλογές έθεσαν τέλος στην πιο «αιματηρή» προεκλογική εκστρατεία στην πρόσφατη ιστορία του Μεξικό, με τουλάχιστον 145 δολοφονηθέντες πολιτικούς εκ των οποίων οι 48 ήταν υποψήφιοι, από το Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία.


Το κίνημα του AMLO κερδίζει την πόλη του Μεξικό και άλλες σημαντικές πόλεις και περιφέρειες

Οι υποψήφιοι του “Morena”, του συνασπισμού υπό την ηγεσία του Λόπες Ομπραδόρ, που μέχρι τώρα δεν κυβερνούσαν καμία περιφέρεια, κέρδισαν στις πέντε από τις εννέα περιφέρειες που κρίνοντας σε αυτές τις εκλογές. 

Αυτή η νίκη αλλάζει ουσιαστικά τον πολιτικό χάρτη στις 32 περιφέρειες που απαρτίζουν το Μεξικό και που έως τώρα κυβερνούσαν κυρίως το PRI και το PAN. 

Έτσι, η Κλαούντια Τσειμπάουμ, από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της AMLO, έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στη δημαρχία στην Πόλη του Μεξικό αυτή την Κυριακή.



Διάφοροι Πρόεδροι και προσωπικότητες της αριστεράς συνεχάρησαν τον Λόπες Ομπραδόρ







Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, έστειλε επίσης ο Ρώσσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι στη Ρωσία εκτιμούν πολύ τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με το Μεξικό και υποστηρίζουν τη συνέχιση και ανάπτυξή τους", αναφέρει δήλωση του Κρεμλίνου. 

Ο Ρώσος πρόεδρος "εξέφρασε την ελπίδα ότι στις δραστηριότητές του Λόπες Ομπραδόρ θα δοθεί η δέουσα προσοχή στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών".