Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Η Κούβα πετυχαίνει το χαμηλότερo δείκτη βρεφικής θνησιμότητας στην ιστορία της

Πηγή: prensa-latina.cu

Η Κούβα έφτασε στους πέντε πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους την χαμηλότερη βρεφική θνησιμότητα στην ιστορία της, με ένα δείκτη 3,9 για κάθε 1000 γεννήσεις ζώντων, όπως ανακοίνωσαν επίσημες πηγές.

Ο Κουβανός υπουργός δημόσιας υγείας, Ρομπέρτο Μοράλες, όπως ανέφερε η εθνική τηλεόραση, δήλωσε ότι το νέο ρεκόρ αποδεικνύει την θεμελίωση του προγράμματος μητρότητας και παιδιού και ξεχώρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, σε μητρικές εστίες και σε εντατικές μονάδες παιδιατρικής.

Δήλωσε επίσης ότι το κουβανικό σύστημα υγείας προτίθεται να διατηρήσει το 2018 μια καταγραφή χαμηλότερη από το ιστορικό χαμηλό του 4‰ που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος.

Ο Μοράλες πρόσθεσε ότι δίνεται προτεραιότητα στην μητρική θνησιμότητα και στις στρατηγικές για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες νεογεννητικής, τοκετού και προ τοκετού σε όλη τη χώρα.

Όπως ανέλυσε λεπτομερώς, βελτιώνεται επίσης στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία των στείρων ζευγαριών και μπαίνουν στο περιθώριο μέτρα με τις πιθανές αιτίες τους, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η άμβλωση.

Με το νέο νούμερο που καταγράφηκε, η Κούβα τοποθετείται ανάμεσα στα πιο αναπτυγμένα έθνη του κόσμου στον χώρο της υγείας.