Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ο πιο διάσημος καρδιολόγος του κόσμου επαινεί το κουβανικό σύστημα υγείας

Πηγή: cubasi.cu

Ο γιατρός και καθηγητής Βαλεντίν Φουστέρ, διευθυντής του Τμήματος Καρδιοαγγειακών Ασθενειών του νοσοκομείου Μόντε Σινάι της Νέας Υόρκης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχάρη το κουβανικό σύστημα υγείας και ιδιαίτερα την περίθαλψη που παρέχει στην καρδιοαγγειακή υγεία.

Στο άνοιγμα, την προηγούμενη Τρίτη, του 30ου Συνεδρίου Καρδιολογίας Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής και του 9ου Κουβανικού Συνεδρίου αυτής της ειδικότητας, ο Ισπανός ειδικός, αναγνωρισμένος ως ο πιο διάσημος καρδιολόγος σε παγκόσμιο επίπεδο, επαίνεσε το πλήθος των επαγγελματιών αυτής της ειδικότητας που διαθέτει η χώρα, όπου ήδη ανέρχονται σε περισσότερους από 500, και την υψηλή κατάρτιση αυτών.


 

Μπροστά στους σχεδόν 700 εκπροσώπους διαφόρων χωρών, ο Φουστέρ, διευθυντής επίσης του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Μαδρίτης, μεταξύ πολλών άλλων διεθνών υποχρεώσεων, έδωσε την κεντρική διάλεξη με τίτλο «Νέα σύνορα στην υγεία: Η καρδιά και ο εγκέφαλος».

Στη διατριβή του, ο εξέχων επιστήμονας επέμεινε στην ανάγκη πρόληψης της ασθένειας και τόνισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί από πολύ πρώιμες ηλικίες: στην παιδική και εφηβική ηλικία, έτσι ώστε για να αναχαιτιστεί η καρδιοαγγειακή επιδημία, πρέπει να κινητοποιηθούν τα νέα άτομα, ισχυρίστηκε.

Για να αποφευχθεί η στεφανιαία νόσος πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επιδημίες της παχυσαρκίας και του διαβήτη, καθώς και να καταπολεμηθεί η αρτηριακή υπέρταση, κάτι που γίνεται εφικτό με υγιή τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος, της καθιστικής ζωής και με κατάλληλη δίαιτα, πλούσια σε λίπη και υδρογονάνθρακες, εξήγησε.

Αν έχουμε γενετική προδιάθεση και δεν προσέχουμε τους κινδύνους, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να ασθενήσουμε, όχι μόνο από καρδιοαγγειακές νόσους, αλλά επίσης μεταλλάσσονται οι αρτηρίες του εγκεφάλου, προειδοποίησε ο καθηγητής.

Στην εναρκτήρια ημερίδα επίσης της διοργάνωσης, με έδρα το Συνεδριακό Μέγαρο μέχρι και την Παρασκευή, ο δρ. Ντέιβιντ Γουντ, από τη Μεγάλη Βρετανία, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς, έκανε την κεντρική διάλεξη, με τίτλο «Παγκόσμιες προκλήσεις για την πρόληψη καρδιοαγγειακών ασθενειών».

Ο Γουντ έχει δώσει μεγάλη ώθηση στο έργο αυτού του οργανισμού υπέρ της μείωσης της πρώιμης θνησιμότητας από αυτές τις παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ο διευθυντής του γνωστού διεθνούς προγράμματος με την ονομασία 25 x 25.

Το πρόγραμμα αυτό επιδιώκει να μειώσει την πρώιμη θνησιμότητα από καρδιοαγγειακές παθήσεις σε ποσοστό 25% μέχρι το έτος 2025.

Ο Δρ. Γουντ επέστησε την προσοχή πάνω στις καρδιοαγγειακές παθήσεις, πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο που κάθε χρόνο σκοτώνει 17 εκατομμύρια άτομα και που προκαλεί έναν κάθε τρεις θανάτους.

Η δρ. Κάρμεν Ρόσα Μαρτίνες, διευθύντρια ιατρικής περίθαλψης του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Κούβας, δήλωσε ότι η Κούβα είναι παράδειγμα για τον κόσμο στην περίθαλψη της καρδιοαγγειακής υγείας.

Για την ώρα διαθέτει στη χώρα ένα δίκτυο πέντε καρδιολογικών κέντρων, μεταξύ αυτών του καρδιοπαιδιατρικού Ουίλιαμ Σολέρ στην πρωτεύουσα, καθώς και 33 νοσοκομειακά ιδρύματα που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Ο δρ. Εντουάρντο Ρίβας Εστάνι, πρόεδρος της Κουβανικής και Κεντροαμερικανικής Κοινότητας Καρδιολογίας και της οργανωτικής επιτροπής, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και παρέδωσε στον Φουστέρ και τον Γουντ ξεχωριστά κάδρα με αλληγορικές ζωγραφιές της καρδιοαγγειακής υγείας.