Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Μεξικάνος ποδοσφαιριστής κάνει έκκληση για τα παιδιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ


Ο ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας του Μεξικού Μιγέλ Λαγιούν εκδήλωσε την ανησυχία του απέναντι στο τρέχον πρόβλημα που έχει προκαλέσει η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» προς τους μετανάστες που προωθείται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αριστερός πλάγιος αμυντικός της εθνικής Μεξικού και της Σεβίλλης ανήρτησε την προηγούμενη Πέμπτη μια φωτογραφία ενός κέντρου κράτησης συνοριακής περιπόλου. Σε αυτή, πολλά παιδιά μεταναστών που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και δείχνουν φυλακισμένα, καθώς κοιμούνται σε στρώματα στο έδαφος σκεπασμένα με θερμικές κουβέρτες. «Αυτές οι εικόνες με θλίβουν, με πονάνε», έγραψε στο λογαριασμό του στο Instagram.


Ο Λαγιούν ζήτησε από τον κόσμο «που έχει τη δυνατότητα και τη δύναμη να μιλήσει» να ενώσει δυνάμεις για να βοηθήσει τους ανήλικους εμπλεκόμενους «για να μην υποφέρουν περισσότερο»: «Σας εκλιπαρώ, κάντε κάτι, τα παιδιά δεν ευθύνονται γι’ αυτό που συμβαίνει».

«Δεν είμαστε όλοι γονείς, αλλά όλοι είμαστε παιδιά κάποιου, ας ευαισθητοποιηθούμε», καταλήγει ο παίκτης.

Μια σειρά εικόνων όπως αυτή, που διαδίδονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε την αγανάκτηση της κοινής γνώμης και υποχρέωσε τον Τραμπ να υπογράψει διάταγμα την προηγούμενη εβδομάδα για να απαγορεύσει το χωρισμό των παιδιών από τους γονείς που δεν έχουν χαρτιά ενόσω εξελίσσεται η νομική διαδικασία που θα καθορίσει τη μεταναστευτική τους ιδιότητα.