Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Ένα κοντέινερ για την Κούβα- Καμπάνια Αποστολής Υλικής Βοήθειας στο νησί της Επανάστασης

Πληροφορίες:  greciaparacuba.blogspot.com/

Οι αποστολές υλικής βοήθειας αλληλεγγύης περιλαμβάνουν συγκεκριμένα είδη που παραλαμβάνουν εξειδικευμένοι φορείς διαχείρισης κοινωνικών προγραμμάτων, και τις διαθέτουν σε συγκεκριμένες μονάδες, γνωστές εκ των προτέρων στην αποστολέα, οι οποίες έχουν προϋπολογίσει και γνωστοποιήσει τα είδη που χρειάζονται.

Η έμπρακτη αλληλεγγύη με την Κούβα έχει μακρά ιστορία, ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης του 1959, με τις λεγόμενες "μπριγάδες" εθελοντικής εργασίας στο νησί, παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Παράλληλα η ίδια η Κούβα δίνει το παράδειγμα της αλληλεγγύης, δίνοντας το παρόν σε κάθε γωνιά του κόσμου και προσφέροντας απλόχερα την αλληλεγγύη της. Η τελευταία και γνωστότερη τέτοια δράση, είναι την συμβολή των κουβανών γιατρών της Διεθνούς Ιατρικής Μπριγάδας Henry_Reeves στην αντιμετώπιση του ιού "έμπολα" στην Αφρική.

Η υλική βοήθεια αλληλεγγύης στο νησί έγραψε κι αυτή την δική της ιστορία. Παρ ότι σκόνταφτε σε χιλιάδες δυσκολίες, κυρίως λόγω του εμπορικού - οικονομικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού πού έχουν επιβάλλει στη νησί οι ΗΠΑ, αυτό που συνηθίζεται να αποκαλείται "εμπάργκο". Τελευταίο κεφάλαιο αυτής της ιστορίας, είναι η βοήθεια που στάλθηκε από δεκάδες χώρες μετά τον τυφώνα Ίρμα πριν λίγους μήνες.

Στο παρελθόν, υπήρξαν μεταξύ άλλων εξειδικευμένες αποστολές μπριγάδων από πολλά μέρη του κόσμου, όπου π.χ, μια μπριγάδα οικοδόμων έφτανε στο νησί, φέρνοντας μαζί της το κοντέινερ με τα απαραίτητα υλικά για να χτίσει ένα σχολείο.

Γνωστή είναι η καμπάνια  συγκέντρωσης και αποστολής υλικής βοήθειας της οργάνωσης αλληλεγγύης Cuba Solidarity στη Μ.Βρετανία, που διήρκεσε αρκετά χρόνια. 

Σήμερα η πιο γνωστή, είναι του Βάσκικου Οργανισμού Euskal που  οργανώνει  ολοκληρωμένα και στοχευμένα προγράμματα αποστολής υλικής βοήθειας σε συνεργασία με τον κουβανικό οργανισμόOficina del Historiador de La Ciudad de La Habana (Γραφείο του Ιστορικού της πόλης της Αβάνας), ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την αναπαλαίωση-ανακατασκευή του ιστορικού κέντρο της πόλης και παράλληλα με την χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων για κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και παιδιών στην πόλη.

Πλέον η αποστολή υλικής βοήθειας αλληλεγγύης στο νησί γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Το κουβανικό κράτος έχει συστήσει ειδικό οργανισμό για την διαχείρισή των σχετικών δωρεών, την EMED

Οι αποστολές υλικής βοήθειας αλληλεγγύης  περιλαμβάνουν συγκεκριμένα είδη που παραλαμβάνουν εξειδικευμένοι φορείς διαχείρισης κοινωνικών προγραμμάτων, και τις διαθέτουν σε συγκεκριμένες μονάδες, γνωστές εκ των προτέρων στην αποστολέα, οι οποίες έχουν προϋπολογίσει και γνωστοποιήσει τα είδη που χρειάζονται.