Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Η μορφή του Τσε διατρέχει το Ροσάριο, την πόλη που γεννήθηκε στην Αργεντινή


Πηγή: http://cubasi.cu

O Τσε ξαναγεννιέται και πολλαπλασιάζεται στο Ροσάριο της Αργεντινής, την πόλη που γεννήθηκε, η οποία 90 χρόνια μετά τη γέννησή του θα τον τιμήσει με διάφορους τρόπους.

Η δημοτική αρχή του Ροσάριο και τα μέλη του κινήματος Αλληλεγγύης με την Κούβα στην Αργεντινή , τιμούν έναν από τους καλύτερους γιους της Λατινικής Αμερικής που ονειρεύτηκε έναν καλύτερο κόσμο.

Οι εκδηλώσεις τιμής που ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα, κορυφώνονται αυτές τις μέρες, ιδιαίτερα στις 14 Ιουνίου, ημέρα που πριν 90 χρόνια ήρθε στον κόσμο ένα παιδί, που θα πέρναγε στην ιστορία σαν ένας από τους μεγαλύτερους επαναστάτες και σαν παράδειγμα για όλη την ήπειρο.

Από την Δευτέρα, ένα ηλεκτρικό τρόλεϊ, σε γαλάζιο χρώμα, γυρίζει την πόλη φέροντας την εικόνα της πιο διαδεδομένης μορφής του Τσε παγκοσμίως, την φωτογραφία που τράβηξε ο Κουβανός Αλμπέρτο Κόρντα.

“90 χρόνια μετά τη γέννηση του Ernesto Che Guevara στο Ροζάριο”, είναι το γραφικό με τα λευκά γράμματα που φέρει του τρόλεϊ της γραμμής Q της Δημοτικής Κρατικής Εταιρείας Αστικών Συγκοινωνιών του Rosario (Semtur) και στο πίσω μέρος του οχήματος το όνομα του "CHE".

Η γραμμή που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, ξεκινά από την Πανεπιστημιούπολη, στην οποία χτίστηκε ένα μνημείο του Τσε, και διατρέχει ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης μεταφέροντας κυρίως επιβάτες νεαρής ηλικίας.

Αν και είναι πολλοί αυτοί που προσπάθησαν να σβήσουν τη μνήμη του, ανάμεσά τους και κάποιες ακραίες ομάδες στο Ροσάριο, ο Τσε ζει πολλαπλασιαζόμενος  στη νέα γενιά του Ροσάριο της Αργεντινής, που κρατά τις ιδέες του ψηλά και ονειρεύεται ότι ένας νέος κόσμος είναι εφικτός, για τον οποίο αυτός αγωνίστηκε τόσο.

Άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στην πόλη διάφορες αντιπροσωπείες από διάφορες περιοχές της ηπείρου, όπως από την Βραζιλία, την Βολιβία, την Βενεζουέλα, για να τον τιμήσουν και να πάρουν μέρος στην 16η Πανεθνική Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα, που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Από σήμερα, ο γνωστός ζωγράφος Ντάντε Ταπαρέλι θα αρχίσει θα αρχίσει να δημιουργεί σε διάφορες περιοχές της πόλης τις αστικές τοιχογραφίες του, που θα φέρουν τον γενικό τίτλο “Τα λόγια του Τσε”, ενώ παράλληλα – μεταξύ άλλων - θα εγκαινιαστεί μία έκθεση εικαστικών και θα παρουσιαστεί το βιβλίο “90 Αφηγήσεις του Τσε”.

“90 φορές Τσε” είναι το σύνθημα που διαδίδεται και αναπαράγεται σήμερα στο Ροσάριο στα κοινωνικά δίκτυα, ο αργεντινο-κουβανός αντάρτης, σημαία και σύμβολο όσων αγωνίζονται για δικαιοσύνη και ισότητα, θα κάνουν το Ροσάριο να νοιώσει ζωντανό όσο ποτέ , τιμώντας μια επέτειο που αναπαράγεται και πολλαπλασιάζεται σε κάθε γωνιά του κόσμου, αποτίοντας φόρο τιμής στην αιώνια κληρονομιά του.