Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ο απολογισμός νεκρών του Πουέρτο Ρίκο από τον τυφώνα Μαρία 73 φορές υψηλότερος από τον επίσημο, σύμφωνα με έρευνα

Πηγή: Reuters.com
του Gene Emery

Ο τυφώνας «Μαρία» κόστισε 73 φορές περισσότερες ζωές στο Πουέρτο Ρίκο από τον επίσημο απολογισμό των 64 νεκρών, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς που βασίζονται σε έρευνα πάνω σε χιλιάδες κατοίκους από ομάδα του Χάρβαρντ και άλλων πανεπιστημίων.

Η ομάδα εκτιμά ότι 4.645 άτομα πέθαναν μεταξύ 20 Σεπτέμβρη και 31 Δεκέμβρη του 2017 ως άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα του τυφώνα κατηγορίας 4, και ένα τρίτο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους λόγω καθυστερημένης ή διακεκομμένης ιατρικής περίθαλψης.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ακόμα και αυτή η εκτίμηση μπορεί να είναι πολύ χαμηλή και οι αριθμοί «υποβαθμίζουν την απροσεξία της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις εύθραυστες υποδομές του Πουέρτο Ρίκο».

Τα ευρήματα, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο την προηγούμενη Τρίτη από το επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, είναι πιθανό να είναι αντιφατικά επειδή ο απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος από τις προηγούμενες ανεξάρτητες εκτιμήσεις, το περιθώριο σφάλματος είναι ευρύ, και η επείγουσα αντίδραση στην καταστροφή πολιτικοποιήθηκε πολύ αφού πυροδότησε επικρίσεις στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προωθούσε έναν πολύ χαμηλότερο απολογισμό νεκρών και εκτέθηκε όταν μεγάλο τμήμα της επικράτειας παρέμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μήνες.

Η επικεφαλής της νέας έρευνας, Caroline Buckee του Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη, δεν απάντησε σε επαναλαμβανόμενα emails που ζητούσαν συνέντευξη.

Ο ανεμοστρόβιλος και οι άνεμοι κοντά στα 150 μίλια την ώρα [240 χλμ/ω] προκάλεσαν κατ’ εκτίμηση ζημιές 90 δισ. δολαρίων σε ένα νησί που αγωνιζόταν οικονομικά. Πολλοί κάτοικοι σαν συνέπεια έφυγαν.

Μια πιο κοντινή ματιά στον υπολογισμό της Μπάκι δείχνει ότι ενώ οι ερευνητές εκτιμούν 4.645 θανάτους, στατιστικά υπάρχει 95% πιθανότητα ο πραγματικός αριθμός να είναι τόσο χαμηλός όσο 793 και τόσο υψηλός όσο 8.498. Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να κάνουν προσαρμογή για το γεγονός ότι άνθρωποι που ζούσαν σε μονομελή νοικοκυριά δεν μπορούσαν να αναφέρουν τον δικό τους θάνατο, εκτίμησαν 5.740 επιπλέον θανάτους, με το περιθώριο σφάλματος να κυμαίνεται από 1.506 έως 9.889.

Ο αριθμός της Μπάκι είναι περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερος από την εκτίμηση του Δεκεμβρίου των New York Times, που ανέφεραν ότι ο πραγματικός απολογισμός νεκρών ήταν πιθανόν 1.052 περισσότεροι θάνατοι βασισμένοι σε στοιχεία από την στατιστική υπηρεσία του νησιού και μια σύγκριση θανάτων κατά τη διάρκεια συγκρίσιμης περιόδου τα δύο προηγούμενα έτη. Η μέτρηση συμπεριλάμβανε αυτοκτονίες.

Ταυτόχρονα, το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας είπε ότι βρήκε 985 επιπλέον θανάτους μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ανέβασε τον αριθμό στους 1.085 (τον οποίο η ομάδα της Μπάκι φαίνεται να αναφέρει λανθασμένα σε 1.218). Μια έρευνα του CNN σε εργολάβους κηδειών βρήκε άλλους 499 θανάτους.

Για να καταλήξει σε μια δραματικά μεγαλύτερη εκτίμηση, η ομάδα της Μπάκι έκανε τυχαίες έρευνες κατ’ άτομο σε 3.299 από τα εκτιμώμενα 1,1 εκατ. νοικοκυριά του Πουέρτο Ρίκο νωρίτερα στο έτος, προσέχοντας να συμπεριλάβει απομακρυσμένες περιοχές.

Οι ανταποκρινόμενοι δεν πληρώθηκαν και ρωτήθηκαν αν κάποιο μέλος του νοικοκυριού είχε πεθάνει άμεσα ή έμμεσα σαν αποτέλεσμα του τυφώνα. Οι αγνοούμενοι δεν καταμετρήθηκαν ως νεκροί. Ρωτήθηκαν επίσης για θανάτους εντός απόστασης πέντε λεπτών με τα πόδια. Περισσότερο από 93% των ανθρώπων που προσεγγίστηκαν συμπλήρωσαν την έρευνα.

«Οι αυξήσεις σε δείκτες θανάτου μετά τον τυφώνα παρατηρήθηκαν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και δεν ήταν αντανάκλαση της μετανάστευσης των νεότερων έξω από το Πουέρτο Ρίκο μετά την καταστροφή», ανέφερε η ομάδα.

Η ομάδα της Μπάκι είπε επίσης ότι τα νοικοκυριά πέρασαν, κατά μέσο όρο, 68 ημέρες χωρίς νερό, 84 ημέρες χωρίς ηλεκτρισμό και 41 ημέρες χωρίς κάλυψη κινητού τηλεφώνου. Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, 83% των νοικοκυριών συνέχιζαν να μην έχουν ηλεκτρικό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Πάνω από 14% είπαν ότι δεν είχαν πρόσβαση στα φάρμακά τους.

Η ανάλυση των Times βρήκε ραγδαία αύξηση στους θανάτους από σοβαρές λοιμώξεις, διαβήτη, πνευμονία και αναπνευστικές διαταραχές όπως εμφυσήματα.

Η περίοδος των τυφώνων για το 2018 ξεκινά την 1η Ιουνίου.


(Με στοιχεία του The New England Journal of Medicine