Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

53% των επιστημόνων στην Κούβα είναι γυναίκες

Πηγή: Cubadebate.cu
της Alina M. Lotti

Ο τομέας των επιστημών συγκεντρώνει συνολικά 86.426 εργαζόμενους, από τους οποίους το 53% είναι γυναίκες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας (ACC), δρ. Λουίς Βελάσκες Πέρες, στην παρέμβασή του στο πρώτο διεθνές συνέδριο Επιστήμης και Εκπαίδευσης που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Μέγαρο.

Μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελούνταν κατά πλειοψηφία από δασκάλους και καθηγητές προσχολικής, πρωτοβάθμιας και ειδικής εκπαίδευσης, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός ισχυρίστηκε ότι αυτό συνιστά δύναμη και υποστήριξε ότι η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία (CTI) είναι σήμερα πολύ απαραίτητες για να κατακτηθούν οι πολύπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έθνος.

Υπό αυτή την έννοια, εξήγησε ότι το σύστημα CTI στελεχώνεται από 15.993 διδάκτορες στις Επιστήμες (από αυτούς 355 με διπλό διδακτορικό), 25.000 πανεπιστημιακούς καθηγητές, 6.839 κατηγοριοποιημένους ερευνητές, 30 συνδεόμενα πανεπιστήμια και δεκάδες χιλιάδες τεχνολόγους.

Ανάμεσα στις εθνικές προτεραιότητες ανέφερε την παραγωγή τροφής για ανθρώπους και ζώα, την βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τον αυτοματισμό και την εισαγωγή της πληροφορικής στην κοινωνία.

Με παρόμοιο τρόπο είναι η βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, η κουβανική κοινωνία και οι διεθνείς σχέσεις, η εδαφική και αστική τακτοποίηση, η βιοτεχνολογία, η παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων, οι έρευνες σε θετικές και φυσικές επιστήμες και οι νανοτεχνολογίες.

Το διεθνές συνέδριο Επιστήμης και Εκπαίδευσης –από 11 έως 15 Ιουνίου- είχε ως κεντρικό θέμα «Έρευνα και Καινοτομία: Ατζέντα 2030», και σε αυτό συμμετείχαν γύρω στα 300 άτομα, από αυτά τα 100 ξένοι εκπροσωπώντας 7 χώρες.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και το Κεντρικό Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Επιστημών, και συνεισφέρει στην ανταλλαγή και κοινωνικοποίηση επιστημονικών αποτελεσμάτων και καλών πρακτικών στην καθημερινή δουλειά των επαγγελματικών της εκπαίδευσης.