Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Καθηγητής πανεπιστημίου υπολογίζει πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες από τις ΗΠΑ αν απελευθερωθούν τα ταξίδια προς την Κούβα

Πηγή: Cubadebate.cu

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ογκούστα στη Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών, Πάολο Σπαντόνι, δήλωσε ότι αν απελευθερωθούν τα ταξίδια των πολιτών των ΗΠΑ στην Κούβα, θα μπορούσαν να φτάσουν στο νησί 3,5 εκατ. τουρίστες από αυτή τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο 13ο Διεθνές Σεμινάριο Δημοσιογραφίας και Τουρισμού, ο πανεπιστημιακός ισχυρίστηκε ότι βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να φτάσουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο επισκεπτών στο νησί αν αίρονταν οι περιορισμοί της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.


 
Η ομιλία του είχε τίτλο «Αντίκτυπος στον τουρισμό της Καραϊβικής των νέων μέτρων της σημερινής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», και κάλυψε από τις συμφωνίες του πρώην προέδρου Ομπάμα μέχρι την σκλήρυνση της στάσης του Τραμπ απέναντι στην Κούβα.

Ο Σπαντόνι ξεκίνησε την ανάλυσή του από τις 17 Δεκέμβρη 2014 με την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας. Με την ευκαιρία ανέφερε τις αλλαγές στις οικονομικές κυρώσεις του Ομπάμα και την μετέπειτα διαδικασία.

Επίσης αναφέρθηκε στην εξέλιξη του διεθνούς τουρισμού στην Κούβα, τις εμπορικές δυνατότητες ανάμεσα στις δύο χώρες και τον αντίκτυπο των μέτρων Τραμπ που ενέτειναν τους περιορισμούς της Ουάσινγκτον κατά της Κούβας που είχαν επιβληθεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

Επιπλέον, ο καθηγητής θύμισε ως πρώτες πηγές εσόδων για το νησί από το 1990 σε πρώτη φάση τη ζάχαρη και μετά τον τουρισμό, πλέον μαζί με τις επαγγελματικές υπηρεσίες και επέμεινε ότι ο τουρισμός παραμένει βασική πηγή ρευστότητας και συναλλάγματος.

Ανέφερε ότι η πρώτη αγορά προέλευσης για την Κούβα είναι ο Καναδάς με 1.134.225 επισκέπτες το προηγούμενο έτος, και στη δεύτερη θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες με λίγο πάνω από 1.000.000. Αυτό το στοιχείο βάζει σε προοπτική τις δυνατότητες που βρίσκουν στην Κούβα οι πολίτες των ΗΠΑ.

Ο πανεπιστημιακός είπε ότι συνολικά τα μέτρα του Ομπάμα μετρίασαν τους περιορισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών σε διάφορους τομείς, αλλά στην πράξη αυτές οι αλλαγές δεν είχαν πραγματικό αντίκρισμα, εξαιτίας κατόπιν των περικοπών του νέου προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι 12 κατηγορίες για να μπορείς να ταξιδέψεις από τις ΗΠΑ στην Κούβα, και αναπτύσσεται ο τουρισμός μέσω κρουαζιερόπλοιων, κατέληξε.