Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Αύξηση κατά 280% της παραγωγής χρυσού στη Βενεζουέλα


Νέλσον Χερνάντες., Aναπ. υπουργός
Παρακολούθησης και Ανάπτυξης των Ορυχείων
Ο μεταλλευτικός τομέας αναμένεται να παραδώσει στην Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας (BCV) πάνω από 24 τόνους χρυσού φέτος, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 282% σε σύγκριση με το 2017, ανέφερε τη Δευτέρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παρακολούθησης και Ελέγχου Ανάπτυξης των Ορυχείων, Νέλσον Χερνάντες.

«Το 2017 παραδώσαμε 8,5 τόνους χρυσού στην BCV που μεταφράστηκαν σε σημαντική πρόοδο για τη χώρα και συνέβαλαν στην απόκτηση αγαθών για το λαό. Για τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους έχουμε ήδη υπερβεί το ποσοστό του 2017 και στόχος μας είναι η παράδοση πάνω από 24 τόνους, στο τέλος του 2018» δήλωσε σε συνέντευξη στο AVN ο Χερνάντες.


Εξήγησε ότι για φέτος τα σχέδια της Arco Minero del Orinoco αναμένεται να αποφέρουν 2,4 κιλά διαμαντιών και 1.200 τόνους κολτανίου.

«Επίσης, η εταιρεία Lomas de Níquel διαθέτει στην αγορά το προϊόν της (νικέλιο), που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία για την παραγωγή ποιοτικού χάλυβα, η Carbozulia έχει εξάγει φέτος 2 πλοία άνθρακα - με 45 χιλιάδες τόνους το καθένα - στην Ευρώπη, ενώ η Γενική Μεταλλευτική Εταιρεία της Βενεζουέλας (Minerven) έχει παράσχει μεγάλες ποσότητες χρυσού μετά την ανάκαμψή της», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Υποστήριξε ότι ο πλούτος της Arco Minero del Orinoco έχει επιτρέψει η χώρα να γίνει η αιχμή του δόρατος σε παγκόσμια κλίμακα «με περίπου 15 μεταλλικά στοιχεία εκμεταλλεύσιμα βιομηχανικά», τα οποία προσελκύουν διεθνείς επενδύσεις. «Έχουμε επενδυτές κινέζους, ολλανδούς», δήλωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι έχουν σταλεί πάνω από 564 τόνοι σιδηρονικελίου στην Ολλανδία, 403.178 τόνοι άνθρακα στην Ευρώπη και κατά τη διάρκεια της Expo Venezuela Potencia 2018 συμφωνήθηκαν 29 έργα που θα δημιουργήσουν ένα ετήσιο εισόδημα για τη χώρα της τάξεως των 775 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Χερνάντες υπογράμμισε επίσης ότι –μέσω της κοινοπραξίας της Βενεζουέλας Siembra Minera –εξειδικευμένης στην επεξεργασία χρυσού – ιδρύθηκε μια στρατηγική συμμαχία που την έφερε στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε αυτό τον τομέα.

Επί του παρόντος, θεωρείται η σημαντικότερη εταιρεία στον τομέα αυτό στη Λατινική Αμερική.

Διασύνδεση με τις κοινότητες

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για τη δέσμευση του κράτους να ρυθμίσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες στη χώρα, σημειώνοντας ότι αναπτύχθηκαν περισσότερες από 700 κοινωνικοπαραγωγικές εργασίες μετά την ενσωμάτωση περισσότερων από 1.000 νέων στο Σχέδιο Μεταλλευτικής Εργασίας και παραδόθηκαν 30 δις μπολίβαρ.

Προστασία του οικοσυστήματος

Το Υπουργείο για την Οικολογική Ανάπτυξη των Μεταλλείων έχει υπογράψει μέχρι σήμερα 45 συμφωνίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ενεργοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, και έχουν εγκατασταθεί 13 μονάδες κυάνωσης που έχουν επιτρέψει την εξάλειψη ενός κιλού κυανίου ανά ημέρα ανά εργοστάσιο και έχει έτσι αποφευχθεί η υποβάθμιση 160 τόνων εδάφους.

Επίσης, έχουν ανακάμψει πληγείσες περιοχές από την παράνομη δραστηριότητα που εξελισσόταν προηγουμένως στο Arco Minero και βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτέλεση οικολογικών έργων μαζί με την Αποστολή Δέντρο, για την αναδάσωση των περιοχών επέμβασης.

Έχει επίσης καθορισθεί λιγότερο από το 5% της συνολικής έκτασης των εδαφών του Arco για εξορυκτική χρήση.