Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εκλογές στη Βενεζουέλα



Αρκετά διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί σε επικοινωνιακές επιθέσεις κατά της εκλογικής διαδικασίας της Βενεζουέλας, παρά το γεγονός ότι δεν συνέβη σε άλλες παρόμοιες εκλογές.

Η εκλογική διαδικασία που διεξήχθη την Κυριακή στη Βενεζουέλα οδήγησε στη νίκη του προέδρου Νικολά Μαδούρο, ο οποίος επανεξελέγη για την περίοδο 2019-2025 με 67,7% των ψήφων (συνολικά 5,823,728 ψήφους).

Ωστόσο, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης ευθυγραμμισμένα με τη διεθνή δεξιά επιμένουν στη μετάδοση πολωμένων ειδήσεων σχετικά με την εκλογική διαδικασία.


Η κάλυψη των μεγάλων αλυσίδων ενημέρωσης στην Κολομβία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ισπανία, καθοδηγείται από μια επικοινωνιακή εκστρατεία κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, με σκοπό να αποδοκιμάσει τα επαναστατικά επιτεύγματα και να μην αναγνωρίσει τη στάση εκείνων που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.  

Υποτιθέμενες παρατυπίες

Μία από τις κύριες πληροφορίες που τονίζει ο διεθνής τύπος είναι οι κατηγορίες για απάτη που εξέδωσαν οι πρώην υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, Χένρι Φαλκόν και Χαβιέρ Μπερτούτσι. Ο Φαλκόν ζήτησε να διεξαχθούν και πάλι οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2018.

Τα μέσα αυτά αποκρύβουν τις δηλώσεις που εξέδωσαν οι 150 διεθνείς συνοδοί, προερχόμενοι από 40 χώρες της Αφρικής, την Ασία, την Αμερική, την Ευρώπη και την Ωκεανία, οι οποίες τόνισαν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας καθ όλη την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

«Δεν γνωρίζω στον κόσμο μια πιο διαφανή και αυστηρή εκλογική διαδικασία όπως αυτή της Βενεζουέλας. Αυτό που είδα εδώ είναι ότι υπάρχει ένα εορταστικό και δημοκρατικό κλίμα», δήλωσε η διεθνής παρατηρήτρια και μόνιμη εκπρόσωπος της Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Arikana Chihombori Quao.

Για να αποφευχθούν αμφιβολίες σχετικά με τυχόν παρατυπίες στη διαδικασία, ο επανεκλεγμένος πρόεδρος κάλεσε τους διεθνείς συνοδούς να παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ελεγχθούν όλες οι ψήφοι.

Επιθέσεις κατά της συμμετοχής

Με τη σειρά τους, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε χαμηλή προσέλευση σε αυτές τις εκλογές, η οποία ήταν περίπου 48%.

Ωστόσο, σε άλλες εκλογικές διαδικασίες όπως στις εκλογές με το Μακρόν στη Γαλλία (όπου η συμμετοχή ήταν 42% το 2017) ή με τον Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ (με 46% των ψήφων και το 54% της συμμετοχής) δεν έγινε καμία σχετική αναφορά.

Ακόμη και το ποσοστό συμμετοχής του Χουάν Μανουέλ Σάντος, το οποίο ήταν κοντά στο 47% το 2014 (παρόμοιο με εκείνο που έλαβε ο Νικολάς Μαδούρο), δεν ήταν τόσο σημαντικό για να επισημανθεί στις ειδήσεις.

Παρά τον οικονομικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας και το εθνικό και διεθνές μποϊκοτάζ, εκφραζόμενο σε τις απειλές από τις παρεμβατικές κυβερνήσεις, περισσότεροι από 8.603.936 εκατομμύρια άνθρωποι προσήλθαν στις κάλπες και άσκησαν το δικαίωμα ψήφου σε μια μέρα ειρήνης και ηρεμίας χωρίς αξιοσημείωτα περιστατικά.