Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκπροσωπεί την πιο επιθετική και ταπεινωτική κυβέρνηση στην περιοχή, δήλωσε ο πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΑΚ



O Πρέσβης της Βενεζουέλας στον Οργανισμό των Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Σαμιουέλ Μονκάδα, απέρριψε τη Δευτέρα τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, εναντίον της χώρας ζητώντας με τρόπο παρεμβατικό να ανασταλούν οι εκλογές της 20ης Μαΐου.

«Χθες 6 Μαΐου συμπληρώθηκαν 53 χρόνια, από τότε που το 1965 ο οργανισμός ενέκρινε τη στρατιωτική εισβολή στη Δομινικανή Δημοκρατία, μία από τις μεγαλύτερες κηλίδες στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Σήμερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται εδώ για να διαπράξει ένα διεθνές έγκλημα που παραβιάζει το Διεθνή Χάρτη και προφανώς παραβιάζει το Διεθνή Χάρτη του οργανισμού αυτού και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και αυτός ο κόσμος τον χειροκροτεί», δήλωσε από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΚ.


Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ως στόχο να σταματήσει τις εκλογές της Βενεζουέλας στις 20 Μαΐου, όπου θα εκλεγούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη των κρατικών νομοθετικών συμβουλίων.

«Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκπροσωπεί την πιο ρατσιστική και μισαλλόδοξη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα αυτή, την πιο επιθετική και πιο ταπεινωτική κυβέρνηση στην περιοχή», είπε σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από τη VTV.

Ο Πενς, στην ομιλία του των 27 λεπτών στο Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΚ, ζήτησε επίσης να επιβληθούν στις αρχές της Βενεζουέλας περιορισμοί στις βίζες. Κάλεσε επίσης τα κράτη-μέλη του οργανισμού να κάνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νικολάς Μαδούρο, να «λογοδοτήσει» για την, κατά τη γνώμη του, «καταστροφή της βενεζουελάνικης δημοκρατίας», αναφέρει το πρακτορείο EFE.

Σχετικά με αυτό, ο Μονκάδα δήλωσε ότι «ο οργανισμός αυτός (ΟΑΚ) έχει αποδυναμωθεί από μόνος του όταν επιτρέπει να διαπράττονται εγκλήματα στο όνομά του», υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο αυτό, καταδίκασε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ «αφαίρεσε την άδεια παραμονής σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που ζουν» στις ΗΠΑ «για να τους διώξουν τους επόμενους μήνες».

Ο Μονκάδα κάλεσε όλους τους Βενεζουελάνους να συμμετάσχουν μαζικά στις 20 Μαΐου για να υπερασπιστούν την κυριαρχία της χώρας.

«Θέλω να πω στο λαό της Βενεζουέλας, στους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας ότι η υπεράσπιση της χώρας έρχεται πρώτη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας επιτεθεί, πόσο μάλλον σε έναν αντιπρόεδρο μιας ρατσιστικής αυτοκρατορίας», είπε.