Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Έκθεση αποκαλύπτει το ρόλο του Ισραήλ σε γενοκτονία στη Γουατεμάλα

Πηγή: hispantv.com

Μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι το καθεστώς του Ισραήλ παρείχε στρατιωτικούς συμβούλους και όπλα σε δικτάτορα της Γουατεμάλας τη δεκαετία του 80.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή στον ιστότοπο The Electronic Intifada αποκαλύπτει ότι το καθεστώς του Τελ Αβίβ παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση στα στρατεύματα του πρώην δικτάτορα Εφρέν Ρίος Μοντ κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του 80.

Η έκθεση θυμίζει ότι ο ίδιος ο Μοντ αναγνώρισε το 1982 κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο ABC News των ΗΠΑ ότι το καθεστώς του πήρε εύκολα την εξουσία επειδή πολλοί από τους στρατιώτες του είχαν εκπαιδευτεί από ισραηλινούς.


Όσο αφορά στην παρουσία ισραηλινών όπλων, έκθεση που συντάχτηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1999 κατέληγε ότι κατά τη διάρκεια της σφαγής στο χωριό Ντος Έρες χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες που παράγονται ειδικά για ισραηλινά τουφέκια. 

«Όλες τα στοιχεία βαλλιστικής που συλλέχθηκαν [από τον τόπο του εγκλήματος] αντιστοιχούν σε θραύσματα σφαιρών πυροβόλων όπλων τυφεκίων Γκαλίλ, που παράγονται στο Ισραήλ», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ. 

Όπως αποκάλυψαν πηγές της ισραηλινής αντικατασκοπίας, το καθεστώς αυτό πρόσφερε επίσης ελικόπτερα και όπλα στον Ρίος Μοντ για να διαπράξει γενοκτονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Σε άλλο σημείο της έκθεσης της The Electronic Intifada αναφέρεται ότι οι ισραηλινοί ζητούσαν οικονομικά ανταλλάγματα πάνω από άλλα πράγματα και δεν τους ενδιέφερε τι έκαναν οι σύμβουλοί τους ούτε πώς χρησιμοποιούνταν τα όπλα που είχαν δώσει στη Γουατεμάλα. 

«Δε με ενδιαφέρει τι κάνουν οι αλλόθρησκοι με τα όπλα. Το βασικό είναι οι Εβραίοι να επωφεληθούν», όπως γράφει το βιβλίο με τίτλο Dangerous Liaison των Andrew και Leslie Cockburn, παραθέτοντας τον ισραηλινό αντισυνταγματάρχη Amatzia Shuali. 

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στο καθεστώς του Τελ Αβίβ και της Γουατεμάλας ανέρχεται από το 1960 και πληροφορεί ότι τη στιγμή που ο Μοντ ήρθε στην εξουσία το Ισραήλ είχε γίνει ήδη ο βασικός προμηθευτής όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας στη Γουατεμάλα. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε ο ΟΗΕ, η γενοκτονία που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Ρίος Μοντ ήταν μια από τις πιο αιματηρές του εμφυλίου πολέμου που βίωσε η Γουατεμάλα μεταξύ 1960 και 1996, και που άφησε απολογισμό 200.000 νεκρών και αγνοούμενων.