Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ο Μαδούρο απέλασε δύο διπλωμάτες των ΗΠΑ από τη Βενεζουέλα


O Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακήρυξε “persona non grata” δύο διπλωμάτες της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

 Διέταξε να εγκαταλείψουν τη χώρα ο Τοντ Ρόμπινσον, εμπορικός ακόλουθος και ο Μπρίαν Ναράνχος, πρόξενος, για παρεμβατική δράση κατά της Βενεζουέλας.

Οι εν λόγω διπλωμάτες κλήθηκαν  να εγκαταλείψουν την χώρα μέσα σε 48 ώρες.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε τους βορειοαμερικανούς διπλωμάτες, από την έδρα του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), κατά την ανακήρυξή του ως Προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, για την περίοδο 2019-2025, μετά τις εκλογές της 20ης Μαΐου.

Κατήγγειλε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις να κλιμακώσουν την επίθεση κατά της Βενεζουέλας και δήλωσε:

Καταγγέλλω όλες τις κυρώσεις που επιβάλλονται στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, γιατί κάνουν ζημιά και κάνουν να υποφέρει ο λαός της Βενεζουέλας, προκαλώντας οικονομική, χρηματοδοτική και νομισματική ζημιά στο λαό της Βενεζουέλας”.

Τα τελευταία μέτρα της Ουάσινγκτον, ως απάντηση στην επανεκλογή Μαδούρο, έχουν στόχο το δημόσιο χρέος και τα ομόλογα της Βενεζουέλας, περιορίζοντας την δυνατότητα της Βενεζουελάνικης εκτελεστικής εξουσίας να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Η τελευταία Εκτελεστική Εντολή που τέθηκε σε ισχύ αφού υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απαγορεύει την αγορά οποιουδήποτε χρέους που θα προορίζοντας ως εγγύηση.

Κατά τον ίδιο τρόπο,θέτει υπό απαγόρευση την πώληση, μεταβίβαση ή εκχώρηση κεφαλαίου οποιασδήποτε μονάδας που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, κατέχει 50% και πάνω των μετοχών.

Απαντώντας σε αυτές τους ελιγμούς, οι αρχές της Βενεζουέλας εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλουν “την συστηματική εκστρατεία επιθέσεων και εχθρικών κινησεων του βορειοαμερικάνικου καθεστώτος, που επιχειρεί να τιμωρήσει τον λαό της Βενεζουέλας, επειδή εξάσκησε το ιερό και νόμιμο δικαίωμα της ψήφου.

Οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα μετά την απέλαση διπλωματών από τη Βενεζουέλα

Η Ουάσινγκτον απείλησε με αντίποινα το Καράκας, μετά την απόφαση του Νικολάς Μαδούρο, να απελάσει  την Τρίτη δύο υψηλόβαθμους βορειοαμερικανούς διπλωμάτες. Η απέλαση ανακοινώθηκε μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν ο ΗΠΑ κατά της νοτιοαμερικανιής χώρας.

Η Βενεζουέλα ανακήρυξε ανεπιθύμητους τον Τοντ Ρόμπινσον, εμπορικό ακόλουθο και Μπρίαν Ναράνχο, πρόξενο, Σύμφωνα με τον πρόεδρο οι δύο διπλωμάτες “απείλησαν και εξάσκησαν πιέσεις”, σε υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να μην αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους.

Υπάλληλος του βορειοααμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στο AFP ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα στη βάση της αμοιβαιότητας, ωστόσο το Καράκας δεν έχει κοινοποιήσει της απόφασή του μέσω της διπλωματικής οδού.

Προηγουμένως, ο Μαδούρο ανέφερε ότι πριν από αυτή την απόφαση, το υπουργείο Εξωτερικών είχε προβεί σε περισσότερες από δέκα έγγραφες διαμαρτυρίες, στην βορειοαμερικαν απαιτώντας από τις ΗΠΑ να ανασκευάσουν οι διπλωμάτες τους τις δηλώσεις τους.

Μετά την επανεκλογή του Μαδούρο στη θέση του Προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε εκτελεστική εντολή με την οποία περιορίζει την πώληση χρέους και δημόσιων περιουσιακών στοιχείων από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ. Ο Τραμο δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια αποσκοπεί στην προστασία των χρημάτων του λαού της Βενεζουέλας, “που έχει υποφέρει πολύ” από την διακυβέρνηση Μαδούρο.

(Με πληροφορίες απο PLRT)