Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Πέθανε ατιμώρητος ο αρχιτρομοκράτης Λουίς Ποσάδα Καρίλες

Luis Posada Carriles
Πηγή: Cubadebate.cu

Ο τρομοκράτης Λουίς Κλεμέντε Φαουστίνο Ποσάδα Καρίλες, 90 ετών, έφυγε από τη χώρα προέλευσής του, την Κούβα, με μοναδική πρόθεση να σταματήσει την επανάσταση του νησιού. Αφιέρωσε τη ζωή του στην διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, από τις οποίες ήταν θύματα αθώοι άνθρωποι, όπως αυτοί που ταξίδευαν στο αεροπλάνο που προκάλεσε την έκρηξή του το 1976.


Ο Καρίλες πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης χωρίς να έχει πληρώσει γι’ αυτό το έγκλημα ούτε για τις τόσες άλλες τρομοκρατικές πράξεις που φιγουράρουν στο εγκληματικό ιστορικό του, όπως επιθέσεις κατά του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.



Ο Καρίλες συνδεόταν με το Εθνικό Κουβανοαμερικανικό Ίδρυμα (FNCA), οργάνωση της άκρας δεξιάς που δημιουργήθηκε το 1981 με έδρα την Φλόριντα των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως πράκτορας της CIA από το 1961. Το 1967 εστάλη από τη υπηρεσία των ΗΠΑ ως «σύμβουλος ασφάλειας» των μυστικών υπηρεσιών των στρατιωτικών δικτατοριών σε Αργεντινή, Χιλή, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Βενεζουέλα.


Εκπαιδευμένος από το στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σχολή των Αμερικών (School of the Americas, με εγκαταστάσεις στο Φορτ Μπένινγκ της πολιτείας της Τζόρτζια, προηγουμένως στον Παναμά),  έλαβε εξειδίκευση στα εκρηκτικά, την τρομοκρατία και τη δολοφονία στη δεκαετία του 60, για να φέρει σε πέρας στρατιωτικές δράσεις κατά του άμαχου πληθυσμού της Κούβας.


Ήταν ο ηθικός αυτουργός της τρομοκρατικής απόπειρας στην αεροπορική πτήση 455 της Cubana de Aviación, στις 6 Οκτώβρη 1976. Οργάνωσε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων κατά ξενοδοχείων στην Αβάνα το 1997. Ήταν μέλος του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και αξιωματούχος της αστυνομίας στη Βενεζουέλα.


Κάτω από τα ψευδώνυμα Ραμόν Μεδίνα, Ιγνάσιο Μεδίνα, Χουάν Χοσέ Ρίβας, Χούλιο Σέσαρ Ντούμας, Μπάμπι και Φράνκο Ροντρίγκες Μένα, μεταξύ άλλων, διέτρεξε μεγάλο μέρος της ηπείρου ως «επιχειρησιακό στέλεχος» της CIA, χωρίς να εγκαταλείψει τα σχέδια του κατά της Κούβας.


Περισσότερα για την εκπαίδευση και δράση του τρομοκράτη:


1.   Ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες γεννήθηκε στο Σιενφουέγος της Κούβας, το 1928. Πήρε την υπηκοότητα της Βενεζουέλας και εκπαιδεύτηκε για να ενταχθεί στο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.


2.     Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ο Ποσάδα Καρίλες εργάστηκε ως πράκτορας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) μεταξύ 1960 και 1974, διάρκεια κατά την οποία εστάλη από την οργάνωση ως σύμβουλος ασφάλειας των μυστικών υπηρεσιών σε Βενεζουέλα, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Χιλή και Αργεντινή.


3.  Στη Βενεζουέλα, εντάχθηκε στην τότε Διεύθυνση των Υπηρεσιών Πληροφοριών και Αποτροπής (DISIP) και διεύθυνε διάφορα βασανιστήρια.


4.  Δέχτηκε χρηματοδότηση από το Εθνικό Κουβανοαμερικανικό Ίδρυμα (FNCA), που αποτελούταν από οπαδούς του κουβανού δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα στις ΗΠΑ.


5.    Το 1961, εντάχθηκε στις προετοιμασίες μιας μισθοφορικής εισβολής στην Κούβα από την Πλάγια Χιρόν και έλαβε μέρος στην Επιχείρηση 40 με καθήκον να υποστηρίξει την απόβαση.


6.  Το 1971, ήταν πρωταγωνιστικής αποτυχημένης απόπειρας κατά του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στον Χιλιανό ομόλογό του, Σαλβαδόρ Αλιέντε.


7.     Το 1976 ήταν αναμειγμένος στην δολοφονία του Ορλάντο Λετελιέρ, Χιλιανού υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Αλιέντε.


Το 1976 επίσης, οργάνωσε και έφερε εις πέρας από τη Βενεζουέλα την απόπειρα κατά του αεροσκάφους της Cubana de Aviación, που συνέβη στις 6 Οκτώβρη εκείνης της χρονιάς, στην οποία πέθαναν 73 επιβάτες, μεταξύ αυτών νέοι αθλητές. Γι’ αυτό το γεγονός, φυλακίστηκε στην Βενεζουέλα, αλλά δραπέτευσε στις 18 Αυγούστου 1985, κατά τη διάρκεια αλλαγής νυχτερινής βάρδιας των φρουρών. Από εκεί μετακινήθηκε στην Ονδούρα, την Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, από όπου συνέχισε να διευρύνει το ιστορικό του τρόμου και υποστήριξε αντεπαναστατικές πράξεις στη Νικαράγουα.


8.  Ο Ποσάδα Καρίλες οργάνωσε πολυάριθμες επιθέσεις με εκρηκτικά σε διάφορα ξενοδοχεία στην Αβάνα το 1997, πράξεις που ο ίδιος αναγνώρισε δημόσια ένα χρόνο μετά σε συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times των ΗΠΑ.


9.    Το έτος 2000, επιχείρησε άλλη μια φορά να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου που διεξήχθη στον Παναμά. Η απόπειρα απέτυχε και ο Ποσάδα Καρίλες συνελήφθη μαζί με άλλους 3 εγκληματίες: τους Γασπάρ Εουχένιο Χιμένες, Πέδρο Ρεμόν και Γκιγιέρμο Νόβο. Ωστόσο, το 2004 του δόθηκε χάρη από την απερχόμενη πρόεδρο του Παναμά, Μιρέγια Μοσκόσο.


10. Το 2005 εισήλθε παράνομα στις ΗΠΑ. Φυλακίστηκε γι’ αυτή την πράξη, αλλά 2 χρόνια μετά πλήρωσε χρηματική εγγύηση και ένας δικαστής τον άφησε ελεύθερο. Το 2011, η δικαστής Κάθλιν Καρντόνε τον απάλλαξε από το μεταναστευτικό αδίκημα θεωρώντας τον «γέρο και ανάπηρο». Από τότε, έζησε σε αυτή τη χώρα, συγκεκριμένα στο Μαϊάμι, υπό την προστασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.