Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Έκθεση της Κίνας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ


Η Κίνα δημοσίευσε μία έκθεση σχετικά για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017, στην οποία επικρίνει τη σοβαρή παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των Αμερικανών, τις συστηματικές φυλετικές διακρίσεις και το έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα.

Η έκθεση με τίτλο “Μητρώο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2017 στις ΗΠΑ” δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Πληροφόρησης του Συμβουλίου του Κράτους, σαν απάντηση στις εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το έγγραφο παρουσιάζει, με βάση αξιόπιστα στοιχεία, ένα χρονολόγιο των περιπτώσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάρκεια του περασμένου έτους, γεγονός που δείχνει με σαφήνεια μια ιστορική επιδείνωση των εγγυήσεων για τα ατομικά δικαιώματα.

Επιπλέον, επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι παρουσιάζονται, για άλλη μια φορά,  ως "εγγυητής και κριτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", τη στιγμή που εμφανίζουν ένα αμαυρωμένο ιστορικό με συνεχή επιδείνωση, σύμφωνα με το επίσημο Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Χινχουά.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι "Η έκθεση κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρή παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, και συστηματικές φυλετικές διακρίσεις καθώς και για σοβαρά ελαττώματα της δημοκρατίας αμερικανικού τύπου".

Η έκθεση της Κίνας κατηγορεί επίσης τις ΗΠΑ για την αναλογία πλούσιων και φτωχών, για διακρίσεις, για επιθετικότητα σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες καθώς και για συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες.

Μεταξύ των περιπτώσεων που παρουσιάζει, επισημαίνειτην μαζική επίθεση με πυροβόλα όπλα που έλαβε χώρα την νύχτα της 1ης Οκτωβρίου 2017 στην πόλη Λάς Βέγκας, στη διάρκεια της οποίας βρήκαν τον θάνατο σχεδόν 60 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 800, μια επίθεση που θεωρείται η πιο θανατηφόρα στη σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Σημειώνει επίσης, ότι οι βορειοαμερικανίδες γυναίκες αντιμετωπίζουν εμφανείς διακρίσεις, καθώς και σοβαρές απειλές σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού, ενώ τα προβλήματα της φτώχειας, της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανησυχητικά.

Σε αυτό το πνεύμα,  υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο του 2017 ξέσπασε το σκάνδαλο με τον Αμερικανό παραγωγό ταινιών Χάρβει Γουεινστέιν, ο οποίος παρενόχλησε σεξουαλικά πολλούς κινηματογραφικούς αστέρες και σημειώνει ότι η εκστρατεία “#MeToo” που ξεκίνησε στα κοινωνικά δίκτυα για να ενθαρρύνει τα θύματα της γενικευμένης σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού να διαμαρτυρηθούν, δέχτηκε την ενεργητική απάντηση περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων.

Αναφέρει επίσης, ότι  κάποιες μελέτες βορειοαμερικάνων ακαδημαϊκών, επιβεβαιώνουν ότι η βορειοαμερικανική δημοκρατία “πνίγεται στο χρήμα” και στις φυλετικές διακρίσεις που υπάρχουν στους αστυνομικούς και δικαστικούς οργανισμούς των ΗΠΑ.

Οι παραβάτες μαύροι άνδρες έλαβαν ποινές κατά μέσο όρο 19,1% μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των λευκών για παρόμοια αδικήματα, αναφέρεται,  σύμφωνα με πληροφορίες  της έκθεσης της Επιτροπής Καταδικαστικών Ποινών των ΗΠΑ, που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η κινεζική έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ, όπου αναφέρεται ότι σήμερα περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας και σχεδόν οι μισοί από αυτούς, 18,5 εκατομμύρια , σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Επίσης, το έγγραφο επικρίνει τις ΗΠΑ για τα θύματα στο άμαχο πληθυσμό που προκάλεσαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε άλλες χώρες, καθώς και τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια που συνεχίζονται στο στρατόπεδο κράτησης στο Γκουαντάναμο.

Τέλος, σημειώνοντας τις διεθνείς αναφορές των ΜΜΕ, η έκθεση υπογραμμίζει ότι  στη Συρία, οι επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων στους αμάχους, καθώς στόχος των επιθέσεων υπήρξαν, 12 σχολεία, 15 τζαμιά, όπως επίσης  και κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία.

(Αναδημοσίευση από Notimex)