Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Ξεκινά η αξιολόγηση του κουβανικού φαρμάκου Heberprot-P στις ΗΠΑ

Foto: Yander Zamora
Πηγή: Granma.cu

Στάδιο κλινικής αξιολόγησης για το φάρμακο Heberprot-P θα ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό να μειώσει τον κίνδυνο ακρωτηριασμού από έλκος του διαβητικού ποδιού (ΕΔΠ), όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο κουβανικός επιχειρηματικός όμιλος BioCubaFarma.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Prensa Latina, όταν ολοκληρωθεί το στάδιο της αξιολόγησης σύμφωνα με τις διαδικασίες της αρμόδιας αρχής των ΗΠΑ, της Διαχείρισης Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), και αφού λάβει την έγκριση, θα ξεκινήσει η διάθεση και χορήγηση του φαρμάκου σε αυτή τη χώρα, όπως δήλωσε η BioCubaFarma.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας, Εδουάρδο Μαρτίνες, η εκπλήρωση αυτής της πρόθεσης ανταποκρίνεται στη συμφωνία που υπογράφηκε στις 14 Μάρτη ανάμεσα στην κουβανική εταιρία Heber Biotec και στην Mercurio Biotec από τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Όπως είπε ο Μαρτίνες, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες (CDC), υπάρχουν πάνω από 30 εκατομμύρια διαβητικοί ασθενείς, κάτι που αντιπροσωπεύει το 9,4% του πληθυσμού της χώρας. Επιπλέον, πρόσθεσε, άλλα 84,4 εκατομμύρια ασθενείς σε προ-διαβητικό στάδιο θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε διαβητικούς σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από πέντε χρόνια από αυτή την πάθηση, που βρέθηκε στην έβδομη θέση ως αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015.

Μια από τις βασικές επιπλοκές αυτής της ασθένειας είναι το ΕΔΠ, και οι ακρωτηριασμοί κατώτερων μελών από αυτή την αιτία ξεπερνούν τους 80.000 ετησίως σε αυτή τη χώρα, υπογράμμισε.

Υπό αυτή την έννοια, εκτιμάται ότι περισσότερο από το 50% αυτών των ακρωτηριασμών μπορούν να αποφευχθούν με την χρήση του Heberprot-P, σύμφωνα με το στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρίας.

Στο ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που θα χορηγηθεί το φάρμακο, απάντησε ότι προβλέπονται συνεδρίες εργασίας στις οποίες ειδικοί από τις ΗΠΑ θα εκπαιδευτούν με κουβανούς συναδέλφους τους.

Το Heberprot-P, από το οποίο έχουν επωφεληθεί περίπου 300.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο, έχει πάρει άδεια σε 23 χώρες, ανάμεσα στις οποίες στη Ρωσία, το Κουβέιτ, την Ουκρανία, την Αργεντινή, την Τουρκία, το Βιετνάμ, την Κολομβία, σχολίασε ο Μαρτίνες. 


Σχετική ανάρτηση:
Βορειοαμερικάνικο ενδιαφέρον για το κουβανικό φάρμακο Heberprot-P