Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απομακρύνει τον δικαστή Μόρο από την υπόθεση του Λούλα


Πηγή: Telesurtv.net

Το δεύτερο σώμα του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (SΤF) της Βραζιλίας αποφάσισε την Τρίτη να αποσύρει από τον δικαστή Σέρζιο Μόρο τις καταγγελίες στελεχών της εταιρίας Odenbrecht που ενέπλεκαν τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σύμφωνα με την ολομέλεια του σώματος, οι κατηγορίες κατά του Λούλα δεν έχουν σχέση με τις οικονομικές καταχρήσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petrobras, για τις οποίες εισηγητής είναι ο δικαστής Μόρο, γεγονός για το οποίο η εν λόγω υπόθεση πρέπει να σταλεί στην Ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη του Σάο Πάουλο, όπου φέρεται ότι συνέβησαν τα αδικήματα.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, Κριστιάνο Ζανίν, αυτή η απόφαση επιβεβαίωσε το επιχείρημα της υπεράσπισης σχετικά με το ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να δικαιολογούν την δικαιοδοσία του 13ου ομοσπονδιακού ποινικού σώματος της Κουριτίμπα, όπου υπάγεται ο Μόρο, στις δίκες που συνεχίζονται εναντίον του πρώην προέδρου.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου παύει, μια και καλή, την μεροληπτική δίκη που έγινε στον Λούλα στην Κουριτίμπα», είπε ο Ζανίν.

Ο Μόρο ήταν ο δικαστής που καταδίκασε τον Λούλα σε 9 χρόνια και 6 μήνες φυλάκισης (ποινή που αυξήθηκε σε 12 χρόνια και 1 μήνα) για τα αδικήματα της παθητικής διαφθοράς και παράνομης συνέργειας, αφού κατηγορήθηκε ότι δέχθηκε ένα διαμέρισμα σε αντάλλαγμα για παροχή προνομίων στην κατασκευαστική OAS σε συμβόλαια με την Petrobras.

Η υπεράσπιση του βραζιλιάνου πρώην προέδρου αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι ο Λούλα καταδικάστηκε χωρίς στοιχεία, αφού το ακίνητο παρέμεινε επισήμως υπό την ιδιοκτησία της OAS.

Την προηγούμενη Τρίτη, η Εισαγγελία της Βραζιλίας διαφώνησε με την μετακίνηση του Λούλα σε άλλη φυλακή απαντώντας στα αιτήματα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της Δημαρχίας της πόλης της Κουριτίμπα στο νότο της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εντοπίσουμε άλλη τοποθεσία στην πολιτεία του Παρανά όπου οι αρχές να μπορούν να εγγυηθούν τον έλεγχο σχετικά με τις συνθήκες φυσικής και ηθικής ασφάλειας του κρατούμενου», ήταν η ετυμηγορία των αρμόδιων δικαστών για την υπόθεση Lava Jato.

Τα στελέχη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωσαν ότι, επειδή πρόκειται για έναν πρώην πρόεδρο της χώρας, «πρέπει να εγγυηθεί ο μέγιστος έλεγχος των συνθηκών της προσωπικής του ασφάλειας».

Ως έγκλειστος σε ειδικό κελί στον τελευταίο όροφο της αστυνομικής διεύθυνσης, ο Λούλα δεν έχει επικοινωνία με άλλα πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για την υπόθεση Lava Jato και είναι επίσης κρατούμενοι στην έδρα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Κουριτίμπα.

Οι δικαστές πρόσθεσαν ότι, στο ειδικό κελί όπου βρίσκεται, ο Λούλα μπορεί να βοηθηθεί από πολυάριθμους συνηγόρους υπεράσπισης και από την οικογένειά του, για τους οποίους είπαν ότι  ποτέ  δεν αντιτέθηκαν στον εγκλεισμό του στην έδρα της αστυνομικής διεύθυνσης.