Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

60 "Λούλα" στο κοινοβούλιο της Βραζιλίας: Οι βουλευτές του Κόμματος Εργατών αλλάζουν τα ονόματά τους

Πηγή: Cubadebate.cu

«60 Λούλα στην Βουλή». Έτσι τιτλοφόρησε το Κόμμα των Εργατών (ΡΤ) της Βραζιλίας το δελτίο τύπου με το οποίο ενημέρωσε ότι όλοι οι βουλευτές του προσθέτουν το «Λούλα» στα επίσημα ονόματά τους στο κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του ηγέτη τους την προηγούμενη εβδομάδα.

«Αιτούμαι να γίνει η αντικατάσταση σε αυτή την αίθουσα (κάτω βουλή) του κοινοβουλευτικού ονόματος του Πάουλο Πιμέντα σε Πάουλο Λούλα Πιμέντα», σύμφωνα με το αίτημα που κατατέθηκε από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΡΤ στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ροντρίγο Μάια.

Παρόμοια αιτήματα στέλνονται σε όλα τα νομοθετικά σώματα με ηλεκτρονικό πίνακα, συμπεριλαμβανόμενων των πολιτειών και των δήμων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος την Τετάρτη.


 
«Είναι ένας τρόπος να είμαστε αλληλέγγυοι προς τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010)», εξήγησε αφού ανέφερε ότι η πρόεδρος του κόμματος, η γερουσιαστής Γκλέισι Χόφμαν, επίσης συμμετείχε στέλνοντας ανάλογο γραπτό αίτημα στον πρόεδρο της γερουσίας.

Η «Λούλα» Χόφμαν, πλέον, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια των σχεδόν 48 ωρών μέσα στις οποίες ο Λούλα κατέφυγε σε συνδικάτο πριν παραδοθεί στην αστυνομία το προηγούμενο Σάββατο. Η γερουσιαστής ανήρτησε ακόμα στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα μια φωτογραφία του πρώην προέδρου, με λεζάντα το όνομα Λούλα και το γράμμα «t» τυπωμένο από πάνω με τρόπο που να σχηματίζει τη λέξη «luta» [πάλη, αγώνας στα πορτογαλικά].

Εμβληματική μορφή της λατινοαμερικάνικης αριστεράς και υπεύθυνος προγραμμάτων που επέτρεψαν να βγει η χώρα του από το χάρτη της πείνας του ΟΗΕ, ο Λούλα καταδικάστηκε σε 12 χρόνια και ένα μήνα φυλακή επειδή φέρεται ότι δέχτηκε ένα πολυτελές διαμέρισμα από κατασκευαστική εταιρία αναμειγμένη στην υπόθεση διαφθοράς που ήρθε στο φως από την Επιχείρηση Lava Jato, που αποκάλυψε δωροδοκίες πολλών εκατομμυρίων σε πολιτικούς.

Η σύλληψή του ξεσήκωσε τον πολιτικό κόσμο τοπικά και περιφερειακά. Ο Λούλα προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις της πρόθεσης ψήφου για τις προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη, αν και μια επικείμενη τρίτη θητεία του κατέστη απίθανη, καθώς οι βραζιλιάνικοι νόμοι εμποδίζουν την κατάθεση υποψηφιότητας σε καταδικασμένους σε δεύτερο βαθμό, όπως στην περίπτωσή του. Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος έχει άλλες έξι δίκες σε εξέλιξη.

(Οι φωτό από το λογαριασμό της Gleisi Hoffmann στο Twitter)