Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Απέτυχε παταγωδώς αντικουβανική πρόκληση στην Αβάνα


Πηγή: Cubadebate.cu

Η πρόκληση κατά της Κούβας που ενορχηστρώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτω από την χρηματοδοτούμενη ομπρέλα του λεγόμενου «Λατινοαμερικάνικου Δικτύου Νέων για τη Δημοκρατία», απέτυχε παταγωδώς την προηγούμενη Τετάρτη στην Αβάνα.

Η απόπειρα να γίνει απονομή σε κουβανικό έδαφος ενός διεθνούς βραβείου, φτιαγμένου κατά παραγγελία από το κατασκευασμένο Δίκτυο, με σκοπό να επιβραβεύσει την αποκαλούμενη Δημοκρατική Πρωτοβουλία της Ισπανίας και των Αμερικών (IDEA), μια ομάδα δεξιών πρώην προέδρων της Ιβηροαμερικής που έχουν ενωθεί για να υποσκάψουν όποιο προοδευτικό σχέδιο προκύπτει στην περιοχή, ναυάγησε εξαιτίας της αποτυχίας των εκπροσώπων του να εισέλθουν στην Κούβα.


Οι πρώην πρόεδροι της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα, και της Βολιβίας, Χόρχε Τούτο Κιρόγα, ήταν οι ειδικοί απεσταλμένοι της Ουάσινγκτον για να κάνουν το σόου στην Αβάνα. Και οι δύο κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το κουβανικό έδαφος μόλις έφθασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί, εν γνώσει τους ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα.

 

Οι δύο πρόεδροι εξυπηρετήθηκαν σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου, χωρίς να τους γίνει κράτηση ή προσβολή, και επιβιβάστηκαν στην επόμενη πτήση της Avianca, με προορισμό τη Μπογκοτά, από όπου είχαν έρθει.

Οι κουβανικές αρχές, εφαρμόζοντας τους νόμους που υποστηρίζουν την κυριαρχία του έθνους, σταμάτησαν αυτή την πρόκληση, που είχε πρόθεση να προστεθεί στις απόπειρες να προκαλέσουν αστάθεια, να βλάψουν τη διεθνή εικόνα της χώρας και να επηρεάσουν την πορεία των διπλωματικών σχέσεων της Κούβας με την περιοχή.

Το «Λατινοαμερικάνικο Δίκτυο Νέων για τη Δημοκρατία», υπό την ηγεσία μελών της κουβανικής αντεπανάστασης, συντονίζει δραστηριότητες ανάμεσα στο Μαϊάμι και κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τις βασικές εστίες του, σε αναζήτηση κεφαλαίων και οδηγιών για τα ανατρεπτικά σχέδια. Οι επισκέψεις του σε λατινοαμερικάνικες χώρες είναι πολύ επιλεκτικές με καθαρό σκοπό: τις τσέπες των κροίσων της δεξιάς, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Granma. 

Στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, ο ρεπόρτερ του περιοδικού Semana Ντανιέλ Σαμπέρ διακωμώδησε τη νέα γελοιότητα του κολομβιανού πρώην προέδρου Παστράνα και του συνοδού του: 
«Ώστε λοιπόν δεν δέχτηκαν στην Κούβα τον Παστράνα; Και τώρα πού θα τον στείλουμε;» αναρωτιέται ο κολομβιανός αρθρογράφος. 


Στη Βολιβία, ο πρόεδρος Έβο Μοράλες έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: 


«Καταδικάζουμε την πράξη απαράδεκτης πρόκλησης και απερίσκεπτης παρέμβασης των πρώην προέδρων Τούτο Κιρόγα και Αντρές Παστράνα που προσπαθούσαν να εισέλθουν ύπουλα στην κυρίαρχη χώρα της Κούβας. Οι πραξικοπηματικοί πράκτορες του Τραμπ ποτέ δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι σε χώρες ελεύθερες από τον ιμπεριαλισμό».