Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις στη Χάγη για το αίτημα της Βολιβίας για έξοδο στη θάλασσα


Πηγή: Cubadebate.cu

Η Βολιβία παρουσίασε τη Δευτέρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη νομική θέση της για το θαλάσσιο αίτημα κατά της Χιλής, στα πλαίσια της διεθνούς της δραστηριοποίησης υπέρ της εξόδου στη θάλασσα.

Η Χιλή επίσης θα παρουσιάσει τους ισχυρισμούς της, όπως και η Βολιβία, για 10 ημέρες, ώστε να επιλυθεί η εδαφική διαφορά. Οι πρώτοι που θα παρέμβουν θα είναι οι νομικοί υπεύθυνοι του πολυεθνικού κράτους της Βολιβίας.



Ο εκπρόσωπος της Βολιβίας, ο πρώην πρόεδρος Εδουάρδο Ροντρίγκες Βελτσέ, ξεκίνησε καλώντας τη Χιλή να συμμετάσχει σε μια διαπραγμάτευση καλής πίστης, άμεσα και επίσημα, έτσι ώστε η χώρα του να βρει μια κυρίαρχη έξοδο στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΑΒΙ.

Προηγουμένως ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες είχε τοποθετηθεί μέσω του επαληθευμένου λογαριασμού του στο Twitter, εκθέτοντας τους ιστορικούς λόγους στους οποίους βασίζονται και ισχυρίστηκε ότι «Η Αντοφαγκάστα ήταν, είναι και θα είναι βολιβιανό έδαφος». 
Η Βολιβία ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η Χιλή να συμμετάσχει σε μια διαπραγμάτευση καλής πίστης και με δεσμευτικό αποτέλεσμα με την προοπτική να ανακτήσει την θαλάσσια κυριαρχία της, χαμένη μετά την στρατιωτική εισβολή αυτής της χώρας το 1879. Αντίθετα, η Χιλή ισχυρίζεται ότι τα σύνορα των δύο χωρών είναι διευθετημένα με μια συμφωνία του 1904 και δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση.