Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Η Κούβα επαναβεβαιώνει στον ΟΗΕ την δέσμευσή της για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων



Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ο πρέσβης της Κούβας στον ΟΗΕ, Πέδρο Λουίς Πεδρόσο (φωτο), επαναβεβαίωσε στη Γενεύη την προσήλωση της χώρας του στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην παρέμβασή του στην 37η τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κουβανός διπλωμάτης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε θέματα όπως η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στην ανώτατη εκπαίδευση, στην μεγαλύτερη προστασία και κοινωνική βοήθεια, στην επισιτιστική ασφάλεια και στη βιώσιμη πρόσβαση στο πόσιμο νερό.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "Η επίτευξη μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας για όλο τον λαό μας κατά την άσκηση των ευρύτερων ελευθεριών που αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, είναι ένας από τους στόχους που επιδιώκει η συνεχιζόμενη επικαιροποίηση του κουβανικού μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης”.

Ο Πεδρόσο τόνισε, ότι το 2017 η χώρα έφθασε στο χαμηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας στην ιστορία της, τέσσερα ανά χίλιες γεννήσεις, αποτέλεσμα ανώτερο από εκείνο που καταγράφηκε σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες και ότι αυτό “κατέστη δυνατό χάρη στο έργο της Επανάστασης” .

Ο κουβανός πρέσβης σημείωσε επίσης, ότι για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα, η Κούβα έπρεπε να "ξεπεράσει τις αρνητικές συνέπειες του γενοκτονικού οικονομικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες".

Από την άλλη, υπογράμμισε ότι η Αβάνα διατηρεί τη συνεργασία και την αλληλεπίδρασή με τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν καθολική εφαρμογή, χωρίς διακρίσεις.

"Η Κούβα θα συνεχίσει να υποστηρίζει το διάλογο και τη συνεργασία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την αναγνώριση και τον σεβασμό των διαφορών", ανέφερε, τονίζοντας ότι η χώρα του δεσμεύεται “στις προσπάθειες οικοδόμησης μιας παγκόσμιας τάξης όπου θα επικρατεί ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας κάθε κράτους και στην οποία θα εξαλειφθεί ο πόλεμος και την απειλή ή τη χρήση βίας".

Σε αυτό το πνεύμα, επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη με τη Βενεζουέλα και καταδίκασε "τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που επιβλήθηκαν εναντίον αυτής της χώρας και την εξωτερική παρέμβαση κατά της Μπολιβαριανής διαδικασίας του Τσάβες, που απειλούν την ειρήνη και τον διάλογο μεταξύ των Βενεζουέλας με σκοπό την αποσταθεροποίηση και δημιουργούν σκόπιμα οικονομικές δυσκολίες πληθυσμό".

Επανέλαβε επίσης την ανησυχία και την καταδίκη της μονομερούς απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν την πόλη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, "το μέτρο αυτό επιδεινώνει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή και απομακρύνει τη δυνατότητα οποιασδήποτε προσπάθειας για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων".