Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Βραζιλία: O Μίτσελ Τέμερ διέταξε στρατιωτική επέμβαση στο Ρίο ντε Τζανέιρο


Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας του Ρίο, το 2017, αυξήθηκαν οι βίαιοι θάνατο σε σχέση με το έτος 2009. Αυτό εκτιμάται ότι οφείλεται στην αύξηση της εγκληματικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Βραζιλία.

Ο ντε φάκτο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μίτσελ Τέμερ , αποφάσισε την Πέμπτη να επέμβουν στρατιωτικά οι αστυνομικές δυνάμεις της περιφέρειας του Ρίο ντε Τζανέιρο, αναλαμβάνοντας την αστυνόμευση της περιοχής.

Το μέτρο επιτρέπει την χρήση βίας για την διατήρηση της δημόσιας τάξης και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται μετά την έγκριση του Συντάγματος το 1988. 


Ο Τέμερ πήρε αυτή την απόφαση από κοινού με τους υπουργούς Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Σχεδιασμού τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο στόχος της παρέμβασης στην πόλη που γιορτάζει κάθε χρόνο ένα από τα πιο γνωστά καρναβάλια στον κόσμο είναι να σταματήσει η αύξηση του εγκλήματος και της βίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το μέτρο επιτρέπει στις στρατιωτικές δυνάμεις να αναλάβουν την διοίκηση της στρατιωτικής και πολιτικής αστυνομίας του κράτους, καθώς και του τομέα των πληροφοριών και θα ισχύσει μέχρι τέλος του 2018.

Ο Αρχηγός του Στρατού, στρατηγός Γουόλτερ Μπράγα Νέτο και ο επικεφαλής της Ανατολικής Στρατιωτικής Διοίκησης, θα ηγηθούν στην επιχείρηση. 

Η παρέμβαση ζητήθηκε από τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Ρίο Ντε Τζανέιρο Λουίς Φερνάντο , μετά από ένα έντονο κύμα εγκληματικότητας. Σαν αποτέλεσμα της έντονης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.