Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Εκουαδόρ: Βίαιο κλείσιμο της καμπάνιας του δημοψηφίσματος


Πηγή: Telesurtv.net

Την Κυριακή θα διεξαχθεί στο Εκουαδόρ δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες θα κληθούν να αποφανθούν "Ναι" ή "Όχι" σε 7 ερωτήματα, που σχετίζονται με τη δυνατότητα του προέδρου να επανεκλέγεται χωρίς περιορισμό θητειών, την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού και ορυκτού πλούτου, τις κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων και τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων.

Το πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο από τις αρχές του έτους που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, με τον πρόεδρο Λενίν Μορένο να τάσσεται υπέρ του Ναι, ενώ οργανώσεις της αντιπολίτευσης μαζί με τον πρώην πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα υποστηρίζουν το Όχι.

Οι εκδηλώσεις βίας περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις αντικειμένων, λεκτικές και σωματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες έχουν καταγραφεί και από κάμερες κινητών τηλεφώνων. Επιπλέον η παράταξη του Όχι καταγγέλει αποκλεισμό από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Τελευταίο κρούσμα, η επίθεση που δέχτηκε ο Ραφαέλ Κορέα την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης στην πολη Κινιντέ. Ο Κορέα κατήγγειλε ότι δημοτικοί υπάλληλοι δεν τον άφηναν να φύγει από το στούντιο ενώ όχλος στο δρόμο προκάλεσε ζημιές στο αυτοκίνητό του.

"Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στο Κινιντέ. Το ραδιόφωνο όπου δώσαμε συνέντευξη είναι περικυκλωμένο από ανθρώπους του Δήμου,  με ορισμένα στελέχη του MPD, που βρίσκονταν επίσης στο Μπορμπόν. Τι κρίμα για τη χώρα! Μια αγκαλιά στο αγαπημένο μας Κινιντέ. Υπήρχε πολύς κόσμος που περίμενε το καραβάνι", έγραψε ο Κορέα στο Twitter.