Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Η Βενεζουέλα συνεχίζει σταθερά

Πηγή: www.granma.cu

Λεπτομέρεια τοιχογραφίας  για την ειρήνη
         της Brigada_Martha_Machado
Θέλοντας να τελειώνουν με την κυβέρνηση Μαδούρο, οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις ενάντια στο μπολιβαριανό έθνος και προσπάθησαν να βρουν συμμάχους την Λατινική Αμερική.

Οι ανησυχίες για αποσταθεροποίηση της Βενεζουέλας και για τερματισμό της συνταγματικής εντολής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αυξάνονται συνεχώς, και μαζί τους οι επιθέσεις που αντιμετωπίζει η μπολιβαριανή χώρα.

Δεν πρόκειται μόνο για μια εσωτερική αντιπολίτευση, που μετρά πολλές αποτυχημένες προσπάθειες πραξικοπήματος καλώντας σε οδοφράγματα (guarimbas) και οικονομικό πόλεμο, αλλά πολύ πιο πέρα από τα σύνορά τους, οι προκλήσεις κυοφορούνται καθημερινά.

Θέλοντας να τελειώνουν με την κυβέρνηση Μαδούρο, οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις ενάντια στο μπολιβαριανό έθνος και προσπάθησαν να βρουν συμμάχους την Λατινική Αμερική, όπου τα τελευταία χρόνια αποδυναμώθηκε η αριστερά και τα τελευταία δύο χρόνια, επέστρεψαν στην εξουσία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις.


Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, H.Ρ. Μακ Μάστερ, αναφέρθηκε σε αυτό πριν από μερικούς μήνες, όταν είπε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις που θα ληφθούν από τον Λευκό Οίκο θα είναι «σε συναίνεση με την περιοχή».

Με αυτό το πνεύμα, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Ρέξ Τίλερσον πραγματοποίησε μια περιοδεία στην περιοχή και σε μία από τις στάσεις του πρότεινε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της συνταγματικής κυβέρνησης του Μαδούρο.

Μετά την περιοδεία του, ο Τίλερσον ευχαρίστησε, για τη θέση που πήρε κατά της Βενεζουέλας, την λεγόμενη Ομάδα της Λίμα, που αποτελείται από χώρες της περιοχής που διατυπώνουν ανοιχτά συνεχείς κριτικές εναντίον της διακυβέρνησης του Mαδούρο και της κυβέρνησής του.

Ακριβώς η Ομάδα της Λίμα ήταν ένας από βασικός παράγοντας στην απόφαση του Περού να επανεξετάσει την συμμετοχή της Βενεζουέλας στη “Σύνοδο των Αμερικών” που θα συγκληθεί σε αυτή την χώρα τον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο Mαδούρο είπε την Πέμπτη ότι θα παραβρεθεί στην συνάντηση με οποιονδήποτε τρόπο για να φέρει και να υπερασπιστεί την αλήθεια του έθνους του.

Από την άλλη πλευρά, ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος μίλησε για την ύπαρξη ενός σχεδίου με στόχο την υποκίνηση μιας σύγκρουσης και που στρέφεται κατά της ειρήνης μεταξύ της χώρας του και της γειτονικής Κολομβίας.

Ο Αρχηγός του Κράτους έκανε γνωστό ότι υπάρχουν φυσικές αποδείξεις για την ύπαρξη ενός μηχανισμού για να δημιουργήσει “θερμό επεισόδιο” στα σύνορα και να προκαλέσουν μία σύγκρουση και έτσι να βρουν την τέλεια δικαιολογία για την ξένη επέμβαση, που τόσο λαχταρούν (οι ΗΠΑ).

Τις τελευταίες εβδομάδες στρατιωτικά τμήματα της Κολομβίας,καθώς επίσης και των ένοπλων δυνάμεων της Βραζιλίας, έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Κολομβία, ως μέρος μιας υποτιθέμενης επιχείρησης που θα εγγυηθεί την ασφάλεια στην περιοχή.